Most-Híd chce zjednotiť názov územia, kde žijú Maďari

NETKY.SK • 27 September 2013, 12:21 • 2 min
Most-Híd chce zjednotiť názov územia, kde žijú Maďari

BRATISLAVA – Most-Híd navrhuje zjednotenie názvu územia, kde žije spoločenstvo Maďarov na Slovensku. Ako sa uvádza v Stratégii národnostnej politiky Most-Híd pre Maďarov žijúcich na Slovensku, ktorú dnes strana predstavila, namiesto širokého názvu Slovensko a Felvidék odporúča strana používanie označenia „Dél-Szlovákia”- Južné Slovensko.

slovakia

left justify in out

Pre označenie a popis spoločenstva zas navrhuje používanie názvov szlovákiai magyarok (Maďari na Slovensku) a dél-szlovákiai magyarok (Maďari na južnom Slovensku). Radi by vytvorili podobnú schému ako v Rumunsku, kde pojem „rumunskí Maďari” zahŕňa všetkých Maďarov žijúcich na území Rumunska.

Most-Híd tiež navrhuje vytvorenie a voľbu spoločných symbolov Maďarov na Slovensku. Považujeme ich za dôležité z toho dôvodu, že dnešné symboly, ktoré sú k dispozícii, sú politicky zaťažené a bez nánosu agresie nie sú schopné vyjadriť spolupatričnosť. Vytvorené symboly pritom nemusia byť historické. Vytvoreniu zástavy a znaku by mala predchádzať spoločenská diskusia a legitimovať by ich mala široká občianska iniciatíva, napríklad podpisová akcia. 

Most-Híd bude navrhovať a iniciovať aj uskutočnenie imidžovej kampane Maďarov na Južnom Slovensku. Táto kampaň by sprostredkovala hodnoty, ktoré v rámci komunity aj mimo nej považuje za najdôležitejšie. Jej cieľom je dosiahnuť stotožnenie sa s benefitmi príslušnosti k národnostnej menšine. Cieľom je vytvorenie juhoslovensko-maďarskej značky so všetkými nutnými atribútmi. Táto značka by mala objasniť úlohu spoločenstva ako kultúrneho mostu. Mal by sa zamerať na jedinečnosť Maďarmi obývaného územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies