Most-Híd chce posilnenie vojenskej a politickej prítomnosti USA

NETKY.SK • 26 Január 2015, 11:58 • 2 min
Most-Híd chce posilnenie vojenskej a politickej prítomnosti USA

BRATISLAVA – Most-Híd podporuje posilnenie politickej a vojenskej prítomnosti USA v Európe, aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako sa píše v dokumente Občianska vízia 2016 – Zahraničná a bezpečnostná politika, ktorý dnes strana predstavila, Európa nemôže byť bezpečná bez americkej prítomnosti. Most-Híd v záujme vyváženia ruskej expanzie podporuje zdôraznenie americkej vojenskej a politickej prítomnosti v bezprostrednej blízkosti SR, ale aj na Slovensku.

 

Most-Híd podporuje aj členstvo Ukrajiny v EÚ a NATO. Ako povedal dnes na tlačovej besede poradca predsedu strany Róbert Ondrejcsák, záujmom Slovenska je, aby Ukrajina bola stabilná a jednotná. Podľa neho je slovenským strategickým záujmom, aby Ukrajina ako náš východný sused získala členstvo v tých politických, vojenských a hospodárskych štruktúrach, ktorej členmi sú aj krajiny V4. „Budúcnosť Ukrajiny je pre nás kľúčová. Nedá sa súhlasiť s vyhláseniami, že členstvo Ukrajiny v NATO je riziko. Naopak, naším záujmom je, aby sa okolo nás vytvoril stabilný bezpečný priestor. Neberieme argumenty, že Ukrajina sa nemôže stať členom NATO s tým, čo na to povedia Rusi. Ako by sme to vnímali my pred 15 rokmi? My by sme mali robiť politiku, ktorá je v našom záujme a až potom brať ohľad na Rusko,“ vyhlásil Ondrejcsák s tým, že v prvoradom záujme SR je, aby sa Ukrajina stala členom NATO. Musí však splniť všetky prístupové kritériá. "Ukrajine ponúkame politickú pomoc, ale aj našich expertov a skúsenosti,“ konštatoval. 

 

Podľa predsedu strany Bélu Bugára zahraničná a bezpečnostná politika Slovenska je postavená na dvoch pilieroch. Prvý tvoria hodnoty ako sloboda, demokracia, či ľudské práva. Druhým sú záujmy, ktorými sú stabilné a bezpečné medzinárodné prostredie, spoľahlivé spojenecké štruktúry. 

Občiansku víziu ako program strany schválili delegáti na sneme strany v septembri. Vízia je základom činnosti, ale aj spolupráce s ostatnými stranami. Občianska vízia 2016 je strategickým materiálom Mosta-Híd, pracovala na ňom skupina odborníkov, ktorí sa s predsedom a vedením strany venovali podstatným oblastiam politického a verejného života na Slovensku. Vízia obsahuje viacero dokumentov: Maďarská národnostná politika, Hospodárska politika, Politika riešenia chudoby a rómska politika, Udržateľný vidiek, Právny štát, Vzdelávacia politika a Ústavný systém. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies