Havajský okres Maui zažaloval spoločnosť, ktorej údajná nedbalosť spôsobila požiare

NETKY.SK • 25 August 2023, 10:10 • 2 min
Havajský okres Maui zažaloval spoločnosť, ktorej údajná nedbalosť spôsobila požiare

HONOLULU - Havajský okres Maui zažaloval vo štvrtok elektrárenskú spoločnosť Hawaiian Electric za požiare, ktoré zničili mesto Lahaina, a uviedol, že táto spoločnosť napriek mimoriadne silnému vetru a suchému počasiu z nedbalosti neodstavila elektrický prúd.

slovakia

left justify in out

Opisy svedkov a videá naznačujú, že keď vietor sprevádzajúci hurikán rúcal na havajskom ostrove Maui stožiare elektrického vedenia, lietajúce iskry vyvolali požiare. Ten z 8. augustazabil najmenej 115 ľudí a nezvestných je ešte neznámy počet ďalších osôb. Hovorca spoločnosti Hawaiian Electric zatiaľ na e-mailovú žiadosť o vyjadrenie neodpovedal. Keby spoločnosť dbala na "varovania meteorologickej služby a v čase predpovedaného silného nárazového vetra vypla prúd v elektrickom vedení, tejto skaze by sa dalo vyhnúť", uvádza sa v žalobe. Podľa žaloby mala spoločnosť povinnosť "správne udržiavať a opravovať elektrickú prenosovú sústavu a ďalšie zariadenia vrátane elektrických stožiarov spojených s prenosom elektriny. Mala tiež udržiavať vegetáciu správne upravenú, aby sa zabránilo kontaktu s elektrickým vedením vo výške a s ďalšími elektrickými zariadeniami".

 

Spoločnosť vedela, že silný vietor "bude rúcať elektrické stĺpy, zhadzovať elektrické vedenie a zapaľovať tak vegetáciu", píše sa ďalej v žalobe. "Obžalovaní takisto vedeli, že ak ich výškové elektrické zariadenia vyvolajú požiar, bude sa šíriť kriticky rýchlym tempom," dodal okres Maui.

 

Žaloba spomína aj to, že iné spoločnosti ako Southern California Edison Company, Pacific Gas & Eletric Corporation a San Diego Gas & Electric zaviedli bezpečnostné opatrenia stanovené pre prípady silného vetra a vypli elektrinu. Keby podobný plán uplatnila aj spoločnosť Hawaiian Electric, "mohlo sa ľahko zabrániť krutým a katastrofálnym stratám".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AP Foto: Sky News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies