Moskovské laboratórium je už bez akreditácie WADA

NETKY.SK • 10 November 2015, 13:27 • 2 min
Moskovské laboratórium je už bez akreditácie WADA

MONTREAL - Svetová antidopingová agentúra (WADA) dočasne zrušila akreditáciu laboratória v Moskve.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý konkrétny dôsledok vyplývajúci zo záverov vyšetrovania nezávislej komisie WADA. Tá vo svojej správe okrem iného konštatovala, že laboratórium bolo súčasťou siete štátom kontrolovaného systému užívania zakázaných látok športovcami a následného kamuflovania pozitívnych výsledkov. Vyšetrovatelia na čele s bývalým šéfom WADA Dickom Poundom odporučili odobrať pracovisku akreditáciu. Znamená to, že moskovské laboratórium s okamžitou platnosťou viac nedisponuje oprávnením analyzovať krv a moč za účelom vyhodnotenia prítomnosti nedovolených látok. Vzorky nachádzajúce sa v zariadení musia "urýchlene, bezpečne a pod dohľadom zodpovedných osôb" prepraviť do iného laboratória s platnou akreditáciou. Moskovčania sa môžu do 21 dní odvolať na Športový arbitrážny súd v Lausanne.


Komisia WADA tvrdí, že niektoré príkazy na manipuláciu so vzorkami pochádzali od samotného ministra športu Vitalija Mutka. Do laboratória vraj bola infiltrovaná federálna spravodajská služba FSB. Správa tiež uvádza, že riaditeľ moskovského laboratória Grigorij Rodčenkov nariadil zničiť 1417 kontrolných vzoriek, aby zmaril vyšetrovanie. Laboratórium v Moskve kontrolovalo vzorky počas ZOH 2014 v Soči a má mať rovnakú úlohu v súvislosti s futbalovými majstrovstvami sveta 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies