Mohutný výbuch otriasol Mogadišom, polícia hlási 20 obetí

NETKY.SK • 14 Október 2017, 18:32 • 2 min
Mohutný výbuch otriasol Mogadišom, polícia hlási 20 obetí

MOGADIŠO - Mohutná explózia bomby uloženej v nákladnom automobile zabila dnes najmenej 20 ľudí v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

slovakia

left justify in out

Podľa obyvateľov išlo o najmohutnejší výbuch za posledné roky. Pri samovražednom útoku, ktorý mal zrejme za cieľ hotel na rušnej ceste, utrpelo ďalších najmenej 40 ľudí zranenia. Bezpečnostné zložky sledovali nákladné vozidlo po tom, ako im začalo byť podozrivé. Na mieste výbuchu bolo počuť aj streľbu. Väčšina zo zabitých sú civilisti, uviedla polícia. K explózii došlo dva dni po demisiách somálskeho ministra obrany a šéfa armády, ktorí odstúpili z bližšie nešpecifikovaných príčin.

 

Aš-Šabáb, militantná skupina napojená na al-Káidu, má za cieľ zvrhnúť vládu v Mogadiše a uplatňovať jej prísnu interpretáciu islamu. Z hlavného mesta ju vyhnali v roku 2011, avšak stále uskutočňuje časté útoky na bezpečnostné a vládne ciele, ale tiež na civilistov. Zameriava sa aj na mierové jednotky Africkej únie. Somálskom zmieta občianska vojna od roku 1991, keď ozbrojené opozičné skupiny zvrhli vojenského diktátora a prezidenta Siada Barreho.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies