Pre bezpečnosť dodávok plynu na Slovensko je kľúčová otázka zachovania prepravy plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 20:18 • 2 min
Pre bezpečnosť dodávok plynu na Slovensko je kľúčová otázka zachovania prepravy plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024

BRUSEL - V Bruseli sa v pondelok 4. marca 2024 konala Rada ministrov pre energetiku, ktorá sa venovala predovšetkým otázkam energetickej bezpečnosti a stability dodávok plynu pre budúcu zimu. Ministri schválili odporúčanie, ktoré umožní naďalej sledovať znižovanie spotreby plynu a diskutovali o opatreniach, ako zabezpečiť čo najväčšiu autonómiu EÚ pri dodávkach energií. Slovensko na nej zastupoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško.

slovakia

left justify in out

Pre Slovensko je kľúčová otázka bezpečnosti dodávok plynu priamo spojená s možným ukončením prepravy plynu cez Ukrajinu po roku 2024. Slovensko preto iniciovalo trojstranné rokovania s ministrami Rakúska a Maďarska v záujme hľadania možného riešenia. Krajiny sa dohodli na technických rokovaniach medzi expertmi a Európskou komisiou. Slovensko má v tejto otázke jednoznačnú pozíciu.

„Som presvedčený, že okrem pokračovania diverzifikácie dodávok plynu a realizácie opatrení na znižovanie spotreby je potrebné vyvinúť úsilie na zachovanie prepravy plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024," skonštatoval po rokovaní štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško.

 
Napriek opatreniam v podobe výstavby plynovodov s Maďarskom, Poľskomzvýšením kapacity reverzných tokov plynu z Čiech a Rakúska je zachovanie prepravy cez Ukrajinu z krátkodobého hľadiska kľúčové nielen pre zabezpečenie bezpečnosti dodávok plynu na Slovensko, ale aj pre stabilitu cien na trhu s plynom.

Ďalšou témou Rady bolo, ako zabrániť vzniku bariér pri preprave plynu na vnútornom trhu EÚ, ktoré môžu negatívne ovplyvniť naše snahy o diverzifikáciu. Preto Slovensko spolu s ďalšími dotknutými krajinami poukázalo na potrebu riešenia otázky poplatku za skladovanie plynu, ktorý môže zvýšiť náklady na prepravu plynu z LNG terminálov v západnej Európe do nášho regiónu.

Ministri sa venovali tiež otázke flexibility elektrizačných sústav. So zvyšujúcim sa tempom elektrifikácie a elektromobility, rastúcim podielom premenlivých obnoviteľných zdrojov je otázka flexibility kľúčová. Bez dodatočných finančných prostriedkov a jednoduchších pravidiel na úrovni EÚ, ako aj na Slovensku, nebude možné dosiahnuť dostatočnú úroveň flexibility a ohrozí sa tak proces dekarbonizácie sektora energetiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MH SR, Foto: Tlačový odbor MH SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies