Mogheriniová nepriamo pohrozila ďalšími sankciami, ak sa nebude plniť Mins

NETKY.SK • 18 Február 2015, 14:56 • 2 min
Mogheriniová nepriamo pohrozila ďalšími sankciami, ak sa nebude plniť Mins

RIGA - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová považuje obsadenie východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami za vážne porušenie dohody o prímerí uzavretej pred týždňom v bieloruskom Minsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom dnes v Rige, Mogheriniová vyzvala separatistov, aby okamžite zastavili všetky svoje bojové akcie. Naliehala, že Rusko a separatisti musia okamžite a úplne dodržiavať záväzky dohodnuté v Minsku v súlade s utorkovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Zdôraznila, že musia rešpektovať prímerie a stiahnuť ťažké zbrane, ako aj vytvoriť bezpečné koridory pre všetkých, ktorí chcú opustiť oblasti bojov.
     

Upozornila tiež, že ak boje na východe Ukrajiny neutíchnu alebo dôjde k inému negatívnemu vývoju, EÚ je pripravená podniknúť príslušné kroky, čím podľa nemenovaných diplomatov pohrozila novými sankciami Rusku i proruským predstaviteľom na východnej Ukrajine.
     

Vojenskú ofenzívu proruských síl, ktorej cieľom bolo zmocniť sa strategicky dôležitého mesta Debaľceve, dnes odsúdilo aj Nemecko, ktorého kancelárka Angela Merkelová sa výrazne angažovala za podpísanie najnovšej mierovej dohody v Minsku. Nemecko však súčasne deklarovalo, že je príliš skoro konštatovať, že "minská dohoda ako celok je mŕtva".
     

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že Moskva je - podobne ako aj Západ - znepokojená vývojom situácie v Debaľceve a vyzýva na zastavenie paľby, ktorej cieľom je "zmeniť status quo z 15. februára," keď nadobudlo platnosť prímerie. 
     

Podľa Lavrova by západní politici mali pomôcť urovnaniu krízy na Ukrajine, a nepodnecovať konfrontáciu. Tieto jeho slová sú okrem iného reakciou na výrok amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý vyzval USA, aby dodali Ukrajine dodatočné prostriedky na posilnenie jej obranyschopnosti. Lavrov dnes označil Bidenov výrok za "ďalšie potvrdenie nekonštruktívnej politiky Washingtonu".
     

V tejto situácii sa ešte dnes uskutoční telefonát šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, informoval dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll.
     

Ukrajinské vládne jednotky sa dnes ráno začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe zo strany proruských síl. Povstalci totiž tvrdili, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.
     

Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád - pluku Donbas, bol odsun ukrajinských síl z Debaľceva plánovaný a vopred zorganizovaný. Prezident Petro Porošenko dnes okolo poludnia pred odchodom do zóny bojov v Kyjeve vyhlásil, že vojaci opúšťajú mesto aj zo zbraňami a technikou. Podľa hovorcu vládnych síl Andrija Lysenka techniku, ktorá nie je schopná presunu z Debaľceva, ukrajinskí vojaci na mieste ničia. 
     

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená. Fotograf agentúry Reuters Gleb Garanič povedal, že časť vojakov absolvovala 30 kilometrov, ktoré delí Debaľcevo a Artemivsk, pešo, iní v kolóne s technikou, ďalší autami. Vojaci podľa Garaniča vyzerali veľmi unavení, ich tváre boli špinavé od bojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies