Moc slova nie, časť prvá: Toto sú tri dôvody, prečo je dobré, aby sme sa naučili hovoriť nie

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 11:11 • 2 min
Moc slova nie, časť prvá: Toto sú tri dôvody, prečo je dobré, aby sme sa naučili hovoriť nie

Robili, čo mohli, ale toto jedno nás nenaučili. Vštepovali nám, v školách, v škôlkach aj v iných prostrediach, aby sme vedeli pekne poďakovať, slušne poprosiť a kajúcne vysloviť, že nás niečo, čo sme nesprávne vykonali mrzí a ospravedlňujeme sa. Ale kiežby povedali, čo povedať mali, a síce, že aj slovo nie treba hovoriť.

slovakia

left justify in out

Kiežby nám vysvetlili, že je to v záujme nášho zdravia, že je to pre dobro našich vzťahov, že jednoducho na všetko prikývnuť nesmieme. Chápem, že tí, ktorí boli vychovávaní v duchu, že tu máme jeden pre druhého byť a láskavosť má z nás voňať viac ako omamná parfumovaná voda, možno krútia hlavou. Ale skôr, než to celé zatratíte a odsuniete do poličky s názvom nedôležité, radšej počkajte.
 
Na začiatok skúsme jeden citát, vyslovil ho známy autor Paolo Coelho, a len čo si ho prečítate, azda sa vo vás niečo pohne.
 
Keď poviete áno druhým, uistite sa, že ste práve nepovedali nie sami sebe.
 
Tri dôvody
A teraz sa spoločne pozrieme na tri dôvody, prečo je viac ako podstatné naučiť sa vravieť jasné nie.
 
Po prvé, pomáha to určiť si priority. Ak máme stanovené ciele a snívame sny o budúcnosti, potom je potrebné prispôsobiť tomu aj čas. Lenže ako sa venovať sebe, keď na všetko, čo od nás požadujú iní, kričíme áno? Nie je to možné, a tak odmietanie v podobe slova nie nás udrží v rovnováhe. A nebojte sa, nie je to sebecké, naopak, je to zdravé.
 
Predstavte si situáciu. Túžite po tom, že napíšete knihu, a už ste dokonca aj začali. Písmená vám tancujú pred očami, tak veľmi vás príbeh pohltil. Ale zavolá jeden priateľ, druhá priateľka aj tretí príbuzný a všetci o čosi prosia.
 
Pomôž mi presťahovať sa.
 
Pomôž mi nájsť toto či tamto.
 
Potrebujem, aby si toto so mnou vybavila.
 
A ako sa čas vlečie, uvedomíte si, že príbeh chladne, čas sa kráti a z vášho sna je veľké nič. Nikto vás, prirodzene, nenabáda, aby sste sa otáčali chrbtom k iným, len... Nuž, pamätajte i na seba, lebo viete, žijeme raz, aj to nie príliš dlho.
 
Po druhé, hovorenie nie nás chráni pred vyhorením. Tí, ktorí majú tendenciu byť pre každého k dispozícii, sa rýchlo unavia. Vyčerpanie sa stane chlebom každodenným, stres bude prebývať v mysli a aj tie činnosti, ktoré sa robili ľahko, zrazu stratia niečo zo seba. Pôjde to ťažšie, lebo nebudeme schopní sústrediť sa.
 
Po tretie, povedať nie vtedy, keď je to nevyhnutné, verte či nie, ale prispeje k tomu, že budeme mať vyššie sebavedomie a ľudia nás budú väčšmi rešpektovať. Nejde o to, aby sa nás báli, ale aby nás brali vážne. V okamihu, keď totiž iným ukážeme, akí sme vždy ochotní, vytvárame dokonalé miesto pre čosi, čo potom spôsobí veľa bolesti. Pre zneužívanie.
 
A máme k tomu ďalší citát, tentoraz od Anny Taylor.
 
Majte sa radi dostatočne na to, aby ste si určili hranice. Tak naučíte ľudí, ako sa k vám správať. Budú vedieť, čo je pre vás prijateľné a čo, naopak, nie ste ochotní akceptovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Katrina Wright_Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies