Prvá krajina, ktorá dosiahne kolektívnu imunitu proti vírusu COVID-19

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 11:50 • 2 min
Prvá krajina, ktorá dosiahne kolektívnu imunitu proti vírusu COVID-19

Izrael nezaznamenal žiadne nové denné úmrtia na COVID-19 v Apríli po prvý raz za 10 mesiacov, pretože krajina presadzuje svoju rýchlu očkovaciu snahu.

slovakia

left justify in out

Počet obetí na koronavírus v krajine ešte nepresiahol métu 7000, ako ukázali údaje ministerstva zdravotníctva. Štát Izrael hlásil nulové úmrtia na vírus COVID-19 naposledy na konci júna minulého roku, po tom, čo opatrenia zastavili prvú vlnu infekcií. Podobne, ako aj v iných krajinách, sa pôsobenie nákazy zmiernilo po dosiahnutí svojho vrcholu v januári tohto roku. Izraelská vláda začala o mesiac neskôr uvoľňovať opatrenia, keď sa čoraz viac začalo propagovať očkovanie proti vírusu.

 

Izrael má aktuálne najvyššiu zaočkovanosť na svete. Minulý týždeň krajina dosiahla ďalší míľnik v očkovaní proti COVID-19, zaočkovalo už viac ako polovicu obyvateľstva. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že viac ako 53% obyvateľov, teda asi 9 miliónov ľudí, dostalo dve dávky vakcíny. Zaočkovaní ľudia si môžu užívať špeciálne výhody, majú viac voľnosti pohybu, môžu cestovať a navštevovať všetky prevádzky, obchody a reštaurácie. Zaujímavé je, že v krajine sa otvárajú aj kamenné kasína, takže ľudia si budú môcť zahrať svoje obľúbené Kajot Casino aj v spoločnosti svojich známych a kamarátov.

 

Okrem toho však neustále ostáva aj možnosť hrať online automaty, ktoré poslúžia na zábavu na cestách či doma. Práve domov za vami príde aj mobilná očkovacia jednotka, ktorá je v Izraeli  logisticky dobre vybavená a pripravená navštíviť aj tých najodľahlejších imobilných seniorov, či pacientov s diagnózou, ktorá im neumožňuje dostaviť sa do jedného z mnohých očkovacích centier.

 

img

 

Dosiahne Izrael kolektívnu imunitu?
 

Kolektívna imunita nastáva, keď významná časť populácie dosiahne imunitu voči chorobe buď predchádzajúcou infekciou, alebo očkovaním, takže choroba nie je schopná šíriť sa z človeka na človeka. Percento populácie, ktorá musí mať imunitu, aby sa dosiahol tento cieľ, sa líši podľa toho, ako nákazlivá je choroba. Napríklad osýpky sú veľmi nákazlivé - podľa Svetovej zdravotníckej organizácie musí byť až 95% populácie zaočkovaných, aby sa toto ochorenie dalo ovládnuť. V prípade detskej obrny je to 80%.
 

Pretože COVID-19 je úplne nové ochorenie, nikto celkom nevie, aká úroveň imunity môže byť potrebná, aby sa zabránilo šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby USA Anthony Fauci nedávno uviedol, že si myslí, že pred účinnou izoláciou koronavírusu bude asi 70% až 85% populácie potrebovať imunitu.

 

img

 

 

Úspešná očkovacia kampaň
 

Dôležité je spomenúť, že očkovacia stratégia bola veľmi dobre vymyslená, a registrácia ľudí prebiehala cez bezpečný pobyt na internete. Izrael začal svoju očkovaciu kampaň vlani v decembri a odvtedy je vedúcim národom na svete v počte dávok na obyvateľa. Krajina sa doteraz spoliehala iba na dvojdávkovú vakcínu vyvinutú spoločnosťami Pfizer a BioNTech. Izraelské ministerstvo zdravotníctva vo februári uviedlo, že štúdie odhalili, že riziko ochorenia vírusom kleslo o 95,8% u ľudí, ktorí dostali obe dávky vakcíny Pfizer. Krajina sa pripravuje na začatie očkovania detí vo veku 12-15 rokov, akonáhle americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv schváli používanie vakcín pre ľudí v tejto vekovej skupine.

 

Minister zdravotníctva Izraelu uviedol, že kolektívna imunita je „jediným vysvetlením“ pokračujúceho poklesu prípadov, keď boli zrušené ďalšie obmedzenia. Existuje neustály pokles aj napriek návratu k normálu. A to z dôvodu, že aj keď je človek nakazený, tak väčšina ľudí, ktorých stretne už ochorenie buď prekonala alebo je proti koronavírusu zaočkovaná.

 

img

 

Čo s ľuďmi, ktorí sa nechcú dať očkovať?
 

Napriek tomu, že vakcíny sú označované ako bezpečné, nedávny celosvetový prieskum zistil, že 21% dospelých vakcínu pravdepodobne odmietne a ďalších 12% si nie je istých, či sa dá zaočkovať. To znamená, že tretina sveta si nie je istá, či sa dá zaočkovať - aj keď dôvody sa líšia od menšiny ľudí, ktorí sú z princípu proti akémukoľvek očkovaniu, až po väčšiu skupinu ľudí, ktorí váhajú a chcú počkať, či je bezpečná, alebo si myslia, že riziko pre nich je príliš nízke na to, aby ju potrebovali.

 

Tento odpor by sa mohol potenciálne zvýšiť, pretože zaujatosť či naša tendencia vyhľadávať a zaoberať sa obsahom, ktorý potvrdzuje to, čomu už veríme - a polarizačné algoritmy sociálnych médií spôsobujú, že sa ľudia stávajú hlbšie zakorenenými vo svojich názoroch. Je preto nevyhnutné viesť očkovaciu kampaň, aby bolo zaistené čo najviac ľudí.

To ale neznamená, že je potreba sa spoliehať iba na vedecké fakty. Slová, ktoré sa používajú, sú tiež dôležité, vytvárajú čaro, ktoré ovplyvňuje reakciu človeka na informácie, s ktorými sa stretáva. Ďalšou dôležitou technikou je rozprávanie príbehov, čo môže byť oveľa efektívnejšie ako fakty. Príbehy spájajú príčinu a následok, takže závery sú jednoznačné a zdajú sa takmer nevyhnutné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies