MMF: Tretina európskeho bankového systému je slabá

NETKY.SK • 5 Október 2016, 17:45 • 2 min
MMF: Tretina európskeho bankového systému je slabá

WASHINGTON - Veľká časť európskeho bankového sektora je príliš slabá, aby trvale generovala zisky, a to dokonca aj v prípade, že región zaznamená výrazný rast ekonomiky, uvádza sa v štúdii Medzinárodného menového fondu (MMF).

slovakia

left justify in out

Ekonóm MMF Peter Dattels tvrdí, že "cyklické zotavenie pomôže, ale nie je dostatočné" na uzdravenie európskeho bankového sektora. Podľa neho je slabá až tretina európskeho bankového systému, ktorá reprezentuje aktíva v objeme 8,5 bilióna eur, a preto je potrebná jeho konsolidácia. "Slabé banky budú musieť skončiť a časť tohto systému sa bude musieť zmenšiť."

 

MMF vo svojej správe o globálnej finančnej stabilite skúmal 280 finančných inštitútov, na ktoré pripadá 70 % bankového systému v USA a Európe. Podľa správy sa väčšina amerického bankového sektora v prípade posilnenia ekonomiky vráti k zdravej ziskovosti.

 

MMF už roky požaduje od eurozóny, aby ozdravila svoj bankový sektor a urýchlene vyriešila problém zlých úverov a nesolventných finančných inštitútov. "Európske banky sa musia zbaviť dedičstva problémových úverov," uviedol Dattels. Európske banky musia byť podľa neho efektívnejšie.

 

Fond vyzval európske vlády, aby dokončili reformu regulácie bankového sektora, čo by štrukturálne podporilo istotu finančných inštitútov ohľadom prostredia, v ktorom operujú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies