Mladí sú každou generáciou menej inteligentní: Čo tento fakt zapríčiňuje?

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 12:20 • 2 min
Mladí sú každou generáciou menej inteligentní: Čo tento fakt zapríčiňuje?

Podľa pozorovaní mladým generáciám klesá IQ. Čo je za tým?

slovakia

left justify in out

Od konca druhej svetovej vojny vedci pozorovali jav známy ako Flynnov efekt. Išlo o to, že ľuďom každých 10 rokov stúplo IQ o približne tri body. Tento proces sa ale zrejme zastavil a nabral opačný smer. Ukazuje sa, že od roku 1975 klesá každej novej generácii inteligenčný kvocient o 7 bodov.

 

Vedci sa stále sporia o tom, čo stojí za touto situáciou v dobe, kedy je vzdelanie také dostupné a  je na vysokej úrovni. Niektorí tvrdia, že je to následok nových vyučovacích metód v oblasti matematiky a jazykov, iní si zasa myslia, že sú za tým technológie, kvôli ktorým deti menej čítajú a strácajú schopnosť vnímať veci vo vzájomných súvislostiach. Po tom, čo anglickí vedci publikovali štúdiu týkajúcu sa skutočnosti, že konzumácia rýb zvyšuje inteligenciu, sa objavili dohady aj o tom, že za znižovaním IQ je práve nedostatočný príjem tohto druhu potravy.

 

Jednoznačné zdôvodnenie tohto nie veľmi pozitívneho fenoménu teda zatiaľ k dispozícii nie je. Vo všeobecnosti ale odborníci odporúčajú, že pokiaľ chcete, aby vaše deti napredovali, mali by ste ich viesť k čítaniu kníh, minimalizovať prácu s technológiami a pravidelne im servírovať ryby. Vhodné by mohlo byť aj riešenie rôznych logických úloh a tiež je dobré nechať deti, aby svoje bežné problémy riešili samostatne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies