Líbya už ako krajina neexistuje. Zmení situáciu 10 rokov po smrti Kaddáfího jeho syn?

NETKY.SK • 30 Október 2021, 08:00 • 2 min
Líbya už ako krajina neexistuje. Zmení situáciu 10 rokov po smrti Kaddáfího jeho syn?

MOSKVA – Vodcu Veľkej socialistickej ľudovej lýbijskej arabskej džamáhíríje, ako znel oficiálny názov krajiny, popravili 20. októbra 2011. Ale občianska vojna neskončila. Desaťročie bez Muammara Kaddáfího prešlo v chaose a násilie bolo skutočne všade. Kaddáfího najstarší syn naznačil, že má záujem kandidovať v tohoročných decembrových prezidentských voľbách. Šance na úspech má veľké.

slovakia

left justify in out

„Líbya sa môže zmeniť na Somálsko Stredozemného mora. Uvidíte milióny nelegálnych migrantov. Násilie bude všade,“ povedal krátko pred smrťou Muammar Kaddáfí.

 

Od boja k priateľstvu so Západom

Pochádzal z pomerne chudobnej rodiny berberských kočovníkov. K moci sa dostal v roku 1969 v dôsledku vojenského prevratu, keď zvrhol líbyjskú monarchiu Idrisa I. Kaddáfí chcel zjednotiť kmene a etniká a spojil socialistické myšlienky s tradičným islamom. Veril, že demokracia je možná bez politických strán a parlamentov a popieral aj súkromné vlastníctvo.

 

img

 

Nový politický režim – džamáhíríja (všeľudový štát) – nebol ani republikou, ani monarchiou. Krajina žila najmä z ropy, príjmy míňali na sociálne potreby. Štát staval školy, nemocnice, nové bývanie, ale postupne skĺzol do diktatúry: Kaddáfí škrtil biznis, zatýkal tisíce ľudí, ktorí s ním nesúhlasili.

 

Západ nezasahoval, kým Kaddáfí nezačal financovať rôznych extrémistov, ktorí boli proti Spojeným štátom, Európe a Izraelu, a podporovať afrických diktátorov. S jeho finančnou pomocou sa objavila militantná organizácia Arabská légia zameraná na islamizáciu a arabizáciu rôznych krajín.

 

Prečítajte si tiež: Syna Muammara Kaddáfího prepustili z väzenia

 

Vzťahy Tripolisu so západnými hlavnými mestami sa rýchlo zhoršili. V roku 1986 došlo k výbuchu na diskotéke La Belle v Západnom Berlíne, ktorú obľúbovali americkí vojaci. Bombu nastražili teroristi spojení s líbyjskými špeciálnymi službami. Keď sa to dozvedel americký prezident Ronald Reagan, nariadil bombardovať Tripolis a Benghází. Pri jednom z náletov zahynula Kaddáfího štvorročná adoptívna dcéra.

 

Ako odvetu vyhodili líbyjské špeciálne služby do vzduchu osobné lietadlo letiace z New Yorku do Londýna. Výbuch nastal nad škótskym mestom Lockerbie. Zahynulo 259 ľudí.

 

img

 

 

 

V 90. rokoch Bezpečnostná rada OSN zaviedla dva balíky ekonomických sankcií proti Tripolisu týkajúce sa ropného priemyslu, ktorý bol pre Líbyu veľmi dôležitý.

 

Začiatkom roku 2000 sa vodca džamáhíríe rozhodol uzavrieť mier so Spojenými štátmi a Európou. Oznámil, že sa vzdáva všetkých druhov zbraní hromadného ničenia, priznal zodpovednosť za leteckú katastrofu nad Lockerbie. Sankcie boli zrušené, do krajiny prišli západné firmy. Kaddáfí začal často navštevovať európske hlavné mestá.

 

Možno vás zaujme: Náhly zvrat! Rusko zvýši dodávky plynu do Európy

 

Nadviazal mimoriadne priateľstvo s talianskym premiérom Silviom Berlusconim. Podpísal zmluvu na výstavbu spoločného plynovodu. Po poprave Kaddáfího sa ukázalo, že sponzoroval predvolebnú kampaň Nikolasa Sarkozyho v nádeji, že po tom, čo sa stane prezidentom, nezabudne na starých priateľov. Západ poďakoval vodcovi džamáhíríe veľmi zvláštnym spôsobom.

 

Rozkaz znel: Dostať ho živého alebo mŕtveho! 

Vo februári 2011 vypukli protesty v Bengházi, druhom najväčšom líbyjskom meste. Ľudia unavení Kaddáfího vládou, inšpirovaní rýchlou zmenou moci v Tunisku a Egypte, vyšli do ulíc a žiadali jeho odstúpenie. Povstalcov podporili ďalšie mesta. Úrady sa snažili potlačiť povstanie tankami, lietadlami a delostrelectvom.

 

img

 

Možno by sa to podarilo, ale Spojené štáty, Liga arabských krajín a Európska únia podporili protestujúcich. Najaktívnejšie zo všetkých – Veľká Británia a Francúzsko na čele s Nikolasom Sarkozym. Kaddáfí koncom apríla vyhlásil, že je pripravený na prímerie, a vyzval krajiny NATO k rokovaniam. Ale medzinárodný trestný súd v Haagu na neho vydal zatykač a rebeli vypísali za jeho hlavu odmenu 1,6 milióna dolárov.

 

Koncom augusta opozícia s pomocou lietadiel NATO obsadila Tripolis. Kaddáfímu ostali už len dve mestá – Bani Walid a jeho rodné mesto Sirte. Rozpútali sa tam ťažké boje. Ráno 20. októbra povstalci opäť zaútočili na Sirte. Kaddáfí sa pokúsil utiecť z obkľúčenia. Hovorilo sa, že skupina juhoafrických žoldnierov sa ho chystala odviezť do Nigeru.

 

K téme: Polícia zhabala najväčšiu zásielku drog v dejinách Ázie!

 

Keď vojaci lojálni k džamáhíríi s množstvom zbraní a munície opustili mesto, zbombardovali ich lietadlá NATO. Kaddáfí bol zranený na hlave a nohách. Zajali ho, niekoľko hodín sa mu brutálne vysmievali a mučili ho, natáčajúc všetko na video. Sotva živého, krvácajúceho, ťahali ho za nohy po uliciach Sirte a sypali mu na rany piesok. A potom mŕtve telo vystavili na verejnosti v chladničke na zeleninu v nákupnom centre v Misurate. Pochovali ho v Líbyjskej púšti. Hroby blízkych píbuzných v Sirte boli znesvätené a zničené.

 

Bez plukovníka

 

Západ si vydýchol. Líbyjská Dočasná národná rada oficiálne oznámila ukončenie bojovV presvedčení, že misia bola ukončená, sily NATO 31. októbra krajinu opustili. Občianska vojna však pokračovala. Abdullah Abdurrahman al-Thani, ktorý sa dostal k moci, apeloval na svetové spoločenstvo so žiadosťou o letecké útoky na svojich oponentov. Namiesto toho západne krajiny urýchlene evakuovali svojich diplomatov.

 

 

img

 

Krajina sa ponorila do chaosu. Prechod od diktatúry k demokracii zlyhal. Líbyu rozdelili rôzne ozbrojené skupiny, ktoré existujú vďaka obchodu s drogami, alkoholom a zbraňami. Obyvateľstvo je chudobné. Do Líbye sa hrnú extrémisti z celého sveta, nelegálni migranti, smerujúci do Európskej únie. Ako štát Líbya už neexistuje.

 

Budúcnosť krajiny – syn Kaddáfího?

Muammar Kaddáfí považoval svojho najstaršieho syna Seifa al-Islama za svojho pravdepodobného nástupcu. V roku 2011 ho zatkli na hraniciach s Nigerom. V júni 2017 ho prepustili z väzenia. Vrátil sa do Líbye, zapojil sa do politiky, naznačil, že je pripravený zúčastniť sa prezidentských volieb, ale zatiaľ to oficiálne neoznámil. Hoci podľa prieskumov je každý druhý Líbyjčan pripravený voliť ho. Súperom Kaddáfího syna sa o takom niečom ani nesnívalo.

 

img

 

Teraz je hlavnou úlohou zjednotiť rôznorodé orgány v celej krajine, ako aj pripraviť a uskutočniť prezidentské a parlamentné voľby 24. decembra.         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies