Mladí kuchári pripravili pre porotcov skutočné lahôdky

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:23 • 2 min
Mladí kuchári pripravili pre porotcov skutočné lahôdky

Mladí kuchári pripravili pre porotcov skutočné lahôdky

slovakia

left justify in out

img

Cukrári a kuchári z 32 stredných slovenských škôl predvádzajú svoje kulinárske umenie na súťaži Gastro Junior Cup 2010 v Nitre. Dnes a v priebehu piatka budú študenti prezentovať vyberané jedlá pred odbornou porotou. Tá bude degustovať delikatesy, ako napríklad Zubáč s lososovým pyré v cukinovom pláštiku s kari omáčkou a zemiakovo-hráškovým suflé, či čokoládovú terinku plnenú ganache krémom s mocca omáčkou a malinovým želé.
Ako prezradila Jozefína Zaukolcová z hodnotiacej komisie cukrárov, na mnohé lahôdky sa tešia aj samotní porotcovia. Tí budú hodnotiť predovšetkým nápad a samotné prevedenie dezertov. „Najdôležitejšou súčasťou je samotná chuť hotového výrobku. Môže to byť nádherné, môže to byť krásne, môže to byť čisto prevedené, perfektná práca, ale akonáhle pokazia chuť, tak je to všetko stratené," skonštatovala Zaukolcová. Mladí cukrári dnes pripravovali šesť porcií slávnostného dezertu, ktorý má byť súčasťou trojchodového alebo päťchodového menu. "To znamená, že ten dezert bude servírovaný na tanieri, ktorý musí byť zložený aspoň z piatich častí. Čas na prípravu majú dve hodiny," vysvetlila porotkyňa.
Najväčšiu šancu zrejme budú mať cukrári, ktorí sa pri príprave dezertov prispôsobia súčasným cukrárenským trendom. "Tie spočívajú v návrate ku klasickým surovinám, žiadna rastlinná šľahačka, ale skutočná, žiadna tuková poleva, ale pravá čokoláda. A to im často robí problémy, pretože s tým treba vedieť pracovať," pripomenula Zaukolcová.
S náročnými podmienkami sa musia vyrovnať aj súťažiaci v odbore kuchár. Ich úlohou je príprava šiestich jedál, ktoré sú súčasťou štvorchodového menu. "Zadanie majú všetci jednotné, môžu si vybrať surovinu, buď je to zubáč, bravčová panenka alebo králik. Na prípravu majú dve hodiny. Je to pomerne stresujúce, ale my ich v podstate pripravujeme na reálny život, lebo tá práca v kuchyni je stresujúca. My im tak umelo vytvoríme ten stres, aby vedeli, ako to v tej kuchyni chodí," povedal Peter Kulhány z komisie hodnotiacej kuchárov. Rovnako ako pri dezertoch je podľa jeho slov aj pri hlavných jedlách prvoradá chuť. "Najviac bodov dostávajú za chuť. Jeme hlavne kvôli chuti a aj tých kuchárov k tomu smerujeme. Väčšina z nich to smeruje na estetiku, aby to bolo krásne, ale zbytočne stratia čas varenia, nevenujú sa chuti a napríklad nedosolia, nevyšpikujú tu chuť, tak ako by mala byť," skonštatoval.
Víťazi dvojdňovej súťaže v Nitre postúpia do ďalšieho kola, ktoré sa bude konať v bratislavskej Inchebe. "Postupujúci, ktorý vyhrá v profesii kuchár, potom postupuje na súťaž zručnosti Euro Skills 2011 do Portugalska," uviedol organizátor súťaže Martin Kovarský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies