M.KAMEŇ: Na nádvorie múzea spadla časť hradného múru,zrútil sa aj komín kaštieľa

NETKY.SK • 5 Máj 2011, 11:33 • 2 min
M.KAMEŇ: Na nádvorie múzea spadla časť hradného múru,zrútil sa aj komín kaštieľa

M.KAMEŇ: Na nádvorie múzea spadla časť hradného múru,zrútil sa aj komín kaštieľa

slovakia

left justify in out

img

Časť hradného múru a tiež komín administratívnej časti kaštieľa v Modrom Kameni sa v uplynulých dňoch zrútili na nádvorie. Kamene spadli len asi poldruha metra od lavičiek pre návštevníkov, našťastie nikomu sa nič nestalo. Riaditeľka múzea vyhlásila po udalosti v areáli havarijný stav.
      "Murivo sa zrútilo na nádvorie po nedávnych dažďoch. Komín spadol asi dva týždne pred tým," povedala TASR šéfka múzea Helena Ferencová. "Museli sme obmedziť pohyb návštevníkov po areáli," dodala.
      V múzeu už bol aj statik, aby posúdil stav múrov hradu. Vedenie múzea momentálne čaká na jeho písomné vyjadrenie. Riaditeľka celú záležitosť konzultuje s generálnym riaditeľstvom SNM a so žiadosťou o pomoc sa už obrátili aj na Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu SR.
      "Z prostriedkov SNM sa v súčasnosti opravuje strecha kaštieľa, ktorá zatekala a pracuje sa tiež na obnove spadnutého komína," podotkla.
      Múzeum sa už dva roky snaží získať prostriedky na celkovú rekonštrukciu hradu a kaštieľa prostredníctvom eurofondov. V prvej výzve, do ktorej sa zapojili v novembri 2009 neuspeli a už viac ako rok čakajú na novú výzvu.
      Náklady na obnovu kultúrnej pamiatky sú v projekte vyčíslené na približne 5 miliónov eur. Podľa projektu sa má kaštieľ a hrad rekonštruovať v troch etapách. Prvá časť zahŕňa rekonštrukciu centrálnej budovy. Zrealizovať by sa mali nové nátery fasády a obnoviť sa má aj interiér, vrátane podkrovia, v ktorom budú kancelárie i hosťovské izby.
      Vedenie múzea v M. Kameni chce v rámci obnovy uskutočniť aj archeologický prieskum na gotickom hrade. Keďže pred desiatkami rokov došlo v objekte k veľkému závalu, odborníci predpokladajú, že sa tam dočkajú mnohých zaujímavých objavov.
      Múzeum otvorí letnú sezónu už o pár dní akciou Noc v múzeu. Už pred niekoľkými dňami ale v spolupráci s SNM - Múzeom Bojnice sprístupnilo v kaplnke Sv. Anny výstavu Naše kresťanské mená.
      Hrad v Modrom Kameni postavili niekedy v 12. storočí. Po dobytí Turkmi v 16. storočí a vypálení kuruckými vojskami o sto rokov neskôr, postavili na zrúcaninách dolného hradu kaštieľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies