Mjanmarský parlament zrušil 15 ministerstiev

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 08:34 • 2 min
Mjanmarský parlament zrušil 15 ministerstiev

NEPJITO - Poslanci oboch komôr mjanmarského parlamentu dnes odhlasovali zníženie počtu ministerstiev z 36 na 21. Novozvolený prezident Tchin Ťjo však zároveň poslancov ubezpečil, že zníženie počtu ministerstiev nebude mať za následok prepúšťanie štátnych zamestnancov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prvom prejave v parlamente mjanmarský prezident uviedol, že zníženie počtu ministerstiev o 15 prinesie krajine v priebehu päťročného volebného obdobia úsporu štyri milióny dolárov.

"Nemám v úmysle znižovať počty štátnych zamestnancov. Znížením počtu ministerstiev však obmedzíme zbytočné výdavky a eliminujeme platy ministrov," uviedol Tchin Ťjo, pričom dodal, že usporené finančné prostriedky bude možné využiť účelnejšie, napríklad na vzdelávanie.

 

Tchin Ťjoa na post prezidenta navrhla strana opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij Národná liga za demokraciu (NLD), ktorá zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách a získala jasnú väčšinu hlasov v oboch komorách snemovne, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu.

 

Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidenta nemohla uchádzať. Bráni jej v tom súčasná mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Predpokladá sa, že príslušný článok do ústavy zaradila armáda práve kvôli Su Ťij. Jej dvaja synovia sú britskými občanmi a Britom bol aj jej zosnulý manžel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies