Mítingy na majdane budú až do utorka, keď Janukovyč zavíta do Ruska

NETKY.SK • 14 December 2013, 06:25 • 2 min
Mítingy na majdane budú až do utorka, keď Janukovyč zavíta do Ruska

KYJEV- Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nedal v piatok na rokovaní okrúhleho stola s opozíciou "konkrétnu odpoveď" na žiadnu z požiadaviek demonštrantov z tzv. majdanu, ako Kyjevčania volajú Námestie nezávislosti.

slovakia

left justify in out

"Jediné, čo nám pred kamerami sľúbil, je vyhlásenie moratória na akcie s použitím sily," spresnil líder strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v piatok večer, keď spolu s ďalšími vodcami opozície na Námestí nezávislosti informoval zhromaždených o výsledkoch rokovaní, ktorých cieľom bolo hľadať kompromisné riešenie pre súčasnú situáciu na Ukrajine.

Vodcovia ukrajinskej opozície súčasne oznámili, že demonštrácie a mítingy na majdane potrvajú ešte štyri dni - až do utorka, keď sa uskutoční Janukovyčova návšteva v Rusku. Na Námestí nezávislosti bola v piatok večer situácia pokojná. pribudlo tam niekoľko veľkých vojenských stanov, ktoré sú určené pre potreby ľudí, ktorí do Kyjeva na mítingy opozície pricestovali z vidieka.

Ako informovala agentúra Reuters, v nedeľu na Ukrajinu zavítajú dvaja americkí senátori: republikán John McCain a demokrat Chris Murphy. Americkí senátori v piatok okrem toho vydali vyhlásenie, v ktorom vedenie USA vyzývajú, aby zvážilo uvalenie sankcií v prípade, že bezpečnostné zložky na Ukrajine opäť voči demonštrantom použijú silu. Ukrajinský politológ Andrej Miseľuk v rozhovore pre agentúru UKRINFORM uviedol, že opozícia šla na rokovania okrúhleho stola "absolútne nepripravená", a dodal, že prvé kolo rokovaní "jej nevyšlo". Podľa jeho názoru lídri opozície mali ísť na rokovanie s jasne formulovanými požiadavkami, týkajúcimi sa politiky i ekonomického života. Hovoriť sa malo o porušení základných ľudských práv, ktorého sa dopustili poriadkové jednotky pri rozháňaní demonštrácií, ako aj o podmienkach podpísania asociačnej zmluvy s EÚ. 

Miseľuk sa okrem toho domnieva, že zvolený formát rokovaní bol "príliš úzky". Tvrdí, že zúčastniť sa mali aj zástupcovia občianskej spoločnosti, ktorí protestovali proti pozastaveniu eurointegrácie Ukrajiny skôr, ako sa zvolávania mítingov chopila opozícia. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies