Miroslav Lajčák si nemyslí, že by Slovensku prospelo vytvorenie ministerstva európskych záležitostí

NETKY.SK • 13 Február 2020, 16:44 • 2 min
Miroslav Lajčák si nemyslí, že by Slovensku prospelo vytvorenie ministerstva európskych záležitostí

BRATISLAVA - Vytvorenie samostatného ministerstva európskych záležitostí by podľa súčasného ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru - sociálna demokracia) nebolo správne.

slovakia

left justify in out

Povedal to na konferencií Zahraničná a európska politika 2016-2020, ktorá sumarizovala aj jeho pôsobenie vo vedení rezortu. Lajčák sa po uplynutí mandátu chce opäť stať profesionálnym diplomatom. Vo svojom prejave na konci konferencie dal budúcemu ministrovi viacero rád, ktorými by sa mal podľa neho riadiť.

 

Vyzval budúceho ministra
Lajčák v prejave upozornil na to, že vytvorenie samostatného ministerstva pre európske záležitosti, o ktorom sa hovorí v opozícii, by bolo chybou.

 

"Za osem rokov, počas ktorých toto ministerstvo v názve nesie aj európske záležitosti, si nespomínam, že by sa niekto sťažoval na výkon našej koordinačnej činnosti v európskych záležitostiach. Napriek tomu počúvam názory, že treba európske záležitosti vziať z tohto rezortu. Považujem to za neopodstatnené a chybné,“ povedal. Vyzval preto budúceho ministra nech "neopravuje to, čo nie je pokazené“. 

 

 

Takisto ho upozornil na to, aby „nespolitizoval to, čo nie je spolitizované“. Podľa Lajčáka by budúce vedenie rezortu nemalo prenášať svoje politické výhrady na zamestnancov a malo by udržať profesionalitu diplomatického zboru.

"Napriek všetkým problémom, krízam a pnutiam si nemyslím, že by sme mohli byť prosperujúcejší mimo Európskej únie. Bezpečnejší mimo NATO a úspešnejší vo svete bez jasných pravidiel a silných inštitúcií,“ zdôraznil.

 

 

Staré receptúry z 90. rokov

Podľa neho ministerstvo zahraničných veci najmä v posledných rokoch muselo chrániť slovenský strategický konsenzus. Lajčák podotkol, že ho "udivovali“ najmä tie úvahy, ktoré prichádzali zvnútra krajiny a ponúkali "staré recepty“. Tými si Slovensko prešlo v 90-tych rokoch.

 

"Nebol som rád, keď som videl, že zahranično-politický konsenzus je podkopávaný a spochybňovaný,“ dodal s tým, že bolo ho náročné zachovať.

Slovensko podľa neho v zahraničnej politike čaká desať, ešte nestabilnejších, rokov. "Moja tretia výzva preto znie, neobjavujte objavené. Nerozbite strategický kompas Slovenska. Upevňujte strategické zahraničnopolitické ukotvenie, ktoré Slovensku zabezpečilo, že je najvplyvnejšie, najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie v celej svojej doterajšej histórii,“ dodal na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies