Ministri zahraničných vecí NATO podpíšu dohodu o užšej spolupráci s EÚ

NETKY.SK • 6 December 2016, 12:53 • 2 min
Ministri zahraničných vecí NATO podpíšu dohodu o užšej spolupráci s EÚ

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO sa stretli dnes v Bruseli na dvojdňovom zasadnutí, ktorého hlavnými témami sú užšia spolupráca s Európskou úniou, vzťahy s Ruskom a aliančné operácie v Afganistane. Slovenskú republiku na zasadnutí zastupuje šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"V dobe, keď je mierový systém napádaný novými spôsobmi, musia NATO a EÚ spolupracovať užšie než kedykoľvek predtým. V priebehu posledných niekoľkých rokov sme boli schopní vytvoriť novú dynamiku nášho partnerstva a dosiahnuť nové chápanie významu našej spolupráce," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred rokovaniami ministrov o vzťahoch aliancie s EÚ.

 

Posledné tohoročné stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO je pre amerického šéfa diplomacie Johna Kerryho zároveň aj rozlúčkou. Účastníkom nasledujúceho zasadnutia v tomto formáte, ktoré sa uskutoční začiatkom budúceho roka, bude už Kerryho nástupca z novej administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

 

Kerry svoj pobyt v Bruseli využije aj na bilaterálne rokovania s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou. Z bruselského sídla NATO v stredu odíde do Hamburgu na ministerské zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

Ministri NATO majú dnes na programe podpis dohody medzi NATO a EÚ, ktorá ustanoví užšiu spoluprácu oboch zoskupení v siedmich oblastiach. Pôjde najmä o spoločný boj proti hybridným a internetovým hrozbám, spoločné operácie v Stredozemnom mori a rozvoj spôsobilostí.

 

Na záver dnešného dňa, počas pracovnej večere ministrov, sa očakávajú rozhovory o vzťahoch NATO s Ruskom. V stredu má stretnutie pokračovať zhodnotením operácií v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies