Ministri odobrili dvom investorom stimuly za 4,8 mil. eur, majú vzniknúť desiatky pracovných miest

NETKY.SK • 25 November 2015, 14:31 • 2 min
Ministri odobrili dvom investorom stimuly za 4,8 mil. eur, majú vzniknúť desiatky pracovných miest

BRATISLAVA - Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila poskytnutie investičných stimulov dvom spoločnostiam v celkovej hodnote 4,8 milióna eur. Firmy Cemm Thome a Oerlikon Surface Solutions by mali na oplátku vytvoriť viac ako 170 nových pracovných miest. Investori by mali celkovo preinvestovať takmer 19 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Nemecká spoločnosť Cemm Thome plánuje v Prešove rozšíriť za viac ako 2 milióny eur svoje technologické centrum, ktoré by sa malo zaoberať vývojom a dizajnom vnútorného osvetlenia automobilov. Pôjde o svetlovody (lightguides) a rôzne svietidlá v interiéri automobilov. Vytvoriť chce 40 nových pracovných miest. Vláda jej schválila poskytnutie investičnej pomoci v celkovej výške 824 tisíc eur. Firma dostane stimuly vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok vo výške 411 tisíc eur, vo forme úľavy na dani z príjmov v objeme 93 tisíc eur a vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta vo výške 320 tisíc eur.


Švajčiarska Firma Oerlikon Surface Solutions plánuje vo Veľkej Ide postaviť za takmer 17 miliónov eur nový závod na povrchovú úpravu piestových čapov a komponentov dieselových vstrekovacích systémov. Firma by mala v košickom okrese vytvoriť 134 nových pracovných miest. Vládny kabinet schválil investorovi poskytnutie štátnej pomoci v celkovej výške viac ako 4 milióny eur.

 

Vo forme úľavy na daní z príjmov dostane spoločnosť 3,2 milióna eur a vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok v objeme 800 tisíc eur.
Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec po rokovaní kabinetu pred novinármi zdôraznil, že spoločnosti, ktorým vláda schválila poskytnutie investičnej pomoci, budú musieť novovytvorené pracovné miesta udržať počas piatich rokov. "Samozrejme, netýka sa to tých istých ľudí, tam sa môžu ľudia meniť na pracovných miestach,“ dodal Chovanec.


Rezort hospodárstva považuje poskytovanie investičných stimulov stále za legitímny prostriedok, ako prilákať nové investície na Slovensko. "Okrem nás využívajú tento prostriedok aj ostatné susediace krajiny, alebo aj krajiny EÚ. Tá legislatíva prichádza z Bruselu, to znamená, že my sme presne v súlade aj s európskou, aj so slovenskou legislatívou. Projekty, ktoré podporujeme, tých projektov nie je tak veľa, je ich možno 20 – 25 za rok a sú špecificky vyberané tie, ktoré majú najvyšší multiplikačný efekt, majú najvyššiu dodatočnú pridanú hodnotu. Čiže z môjho pohľadu je to úplne legitímny nástroj, ktorý vláda môže využiť,“ konštatoval Chovanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies