Akú záhradnú stavbu si zvoliť k bazénu?

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 13:12 • 2 min
Akú záhradnú stavbu si zvoliť k bazénu?

Leto je v plnom prúde a spolu s ním aj čas na letné kúpanie či osvieženie sa. Máte doma bazén či premýšľate nad jeho kúpou? Bazén v záhrade môže byť skvelou dlhodobou investíciou. K bazénu sa hodí aj záhradná stavba – akú si však zvoliť?

slovakia

left justify in out

Záhradný bazén dnes už nie je výsadou len tých bohatších. Moderné technológie a dostupnosť materiálov zabezpečili, že záhradné bazény sú podstatne dostupnejšie aj pri obmedzenom rozpočte. Ponuka záhradných bazénov je dnes dostatočne široká, čo umožňuje jednoduchší výber vzhľadom na jednotlivé požiadavky. Existuje niekoľko základných typov záhradných bazénov, a to zapustený bazén, čiastočne zapustený bazén a nadzemný bazén.

 

Vlastný bazén v záhrade prináša niekoľko benefitov naraz. Je skvelým spôsobom, ako sa osviežiť počas horúcich letných dní, užiť si prázdniny s deťmi na záhrade ale aj (ak je bazén dostatočne veľký) zašportovať a zaplávať si, a to kedykoľvek budete mať chuť. Nebudete musieť nikam chodiť či platiť vstupné, osvieženie si budete môcť dopriať prakticky kedykoľvek a priamo doma.        

 

Tip: Prečítajte si tipy a triky, ako sa počas leta osviežiť a schladiť v záhrade!

 

Kam v záhrade umiestniť bazén?

Umiestnenie záhradného bazéna závisí predovšetkým od dispozícii záhrady, avšak existuje niekoľko „pravidiel“, ktorých by ste sa mali držať. Ako napríklad – neumiestňujete bazén do rohu záhrady či pozemku, takto by ste si mohli obmedziť prístup do vody. Bazén umiestňuje na dostupnom mieste s dostatkom súkromia. Bazén je tiež vhodné umiestňovať aj v blízkosti záhradných stavieb. Záhradné stavby sú totiž vhodným prvkom, ktorý sa oplatí maž v blízkosti bazéna.         

 

Záhradná stavba k bazénu

Ponuka záhradných stavieb je široká a môžete si vyberať z rôznych druhov, prevedení a materiálov. Najčastejšou stavbou býva záhradný domček, záhradný altánok či drevená chatka. K bazénu sa hodí prakticky akákoľvek záhradná stavba, ideálne však je, aby mala terasu (v prípade altánku je terasa prakticky altánok). Na terase si záhradnej stavby či v altánku si môžetevychutnávať príjemné posedenie, kochať sa pohľadom na vodnú hladinu či pozorovať vaše deti, ktoré sa kúpu a užívajú si vodnú zábavu.

 

Ako si správne vybrať?

Pri výbere záhradnej stavby k bazénu vám môže pomôcť zodpovedať si na niekoľko otázok ako napríklad - chcete len miesto na posedenie, alebo by sa vám zišiel aj úložný priestor či „záhradná izba“ navyše? Záhradný altánok ponúka skvelé miesto na záhradné posedenia, záhradný domček zas poskytuje úložný a odkladací priestor či priestor, ktorý môžete využiť ako záhradnú izbu. Ak má daný záhradný domček aj terasu, poskytne vám taktiež priestor na príjemné vonkajšie posedenia. V domčeku tiež môžete skladovať pomôcky, ktoré ku kúpaniu či k starostlivosti o bazén potrebujete alebo ho tiež môžete využívať ako prezliekareň.

 

V ponuke niektorých predajcov taktiež nájdete aj záhradnú stavbu, ktorá je akýmsi spojením altánku a domčeka. Ide o uzatvárateľný záhradný altánok, ktorý môžete využívať ako otvorenú i uzavretú záhradnú stavbu podľa potreby. Takýto záhradný altánok môžete tiež využívať aj mimo letnej sezóny. Poskytne vám prístrešie pred dažďom a tiež ochranu pred vetrom počas chladnejších dní.

 

Ak hľadáte jednoduchšiu a menej nákladnú voľbu, k bazénu si na záhrade môžete postaviť aj jednoduchú drevenú terasu či prístrešie alebo si vytvoriť posedenie či stolovanie pod pergolou. Tak si vytvoríte zátišie a miesto, na ktorom si môžete v súkromí a príjemnom prostredí vychutnávať čas v spoločnosti vašich blízkych či oddychovať napríklad práve po plávaní.

                       

Pri výbere záhradnej stavby k bazénu tiež máte na výber z mnohých materiálov. Najčastejším pri záhradných stavbách je však drevo. Nezabúdajte však, že drevo je prírodný materiál a podlieha poveternostným vplyvom viac, než iné materiály. Preto je dôležité, aby bola záhradná stavba vyrobená z kvalitného dreva, ktoré je odolné a trvácne. Na výrobu záhradných drevených stavieb sa najčastejšie využíva smrekové alebo borovicové drevo. V najideálnejšom prípade by smrekové či borovicové drevo malo pochádzať z vyšších nadmorských výšok, pretože je hustejšie a tvrdšie, a tým pádom aj odolnejšie voči vplyvom počasia ale aj mechanickému opotrebovaniu.

 

Starostlivosť o drevenú stavbu

Odolnosť a životnosť dreva, respektíve drevenej záhradnej stavby môžete predĺžiť aj vy, a to správnou starostlivosťou. Ochranné nátery a pravidelná renovácia dreva by mali byť samozrejmosťou. Tak sa vám váš záhradný domček či altánok odvďačí plnou funkčnosťou a dlhou životnosťou.Väčšina záhradných stavieb je dodávaných v surovom stave, a teda nenatretých. Prvým náterom, ktorý by ste záhradnej stavbe mali dopriať, je impregnačný náter. Impregnácia je účinným spôsobom, ako ochrániť drevo pred škodcami a drevokazným hmyzom. Existuje niekoľko druhov impregnačných náterov, ako napríklad insekticídy proti hmyzu či fungicídy proti plesniam a hubám, alebo ich kombinácie. Po impregnačnom nátere by mal nasledovať povrchový ochranný náter, buď vo forme krycej farby alebo lazúry. Najväčším „nepriateľom“ dreva je vlhkosť, ktorá môže spôsobiť rôzne deformácie, poškodenia ale aj zmeny vlastností dreva. A pri vonkajších záhradných stavbách je drevo vlhkosti vystavené omnoho viac, ako drevo v interiéri. Preto by sa ochrana a starostlivosť o drevo rozhodne nemali podceňovať.

 

K záhradnému bazénu sa hodí prakticky akákoľvek záhradná stavba. Čo je dôležité, sú vaše preferencie a požiadavky, ako aj účel, na aký budete chcieť danú záhradnú stavbu využívať. Od toho sa bude odvíjať druh, typ ale aj veľkosť záhradnej stavby. Pri výbere však nezabudnite na veľmi podstatný faktor, a to kvalitu materiálov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies