Ministri majú na stole operačný program o životnom prostredí

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 09:24 • 2 min
Ministri majú na stole operačný program o životnom prostredí

BRATISLAVA – Kabinet má dnes na stole operačný program kvalita životného prostredia, ktorý by mal stanoviť, ako bude Slovensko v tejto oblasti čerpať pomoc z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v období rokov 2014 až 2020.

slovakia

left justify in out

V ochrane životného prostredia budú tri hlavné ciele. Prvým je aktívna adaptácia na zmenu klímy, druhým ochrana životného prostredia a efektívnejšie využívanie prírodných zdrojov a tretím je podpora prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo.

 

Tieto ciele chce vláda dosahovať v rámci štyroch prioritných osí. Udržateľné využívanie prírodných zdrojov má podporiť rozvoj environmentálnej infraštruktúry. Adaptácia na zmenu klímy má ísť ruka v ruke s preventívnymi opatreniami, pričom vláda považuje za prioritnú prevenciu pred povodňami. Tieto dve osi majú byť financované z Kohézneho fondu. Tretia spočíva v podpore riadenia rizík, riadenia mimoriadnych udalostí a odolnosti proti mimoriadnym udalostiam ovplyvneným zmenou klímy. Štvrtou je presadzovanie energeticky efektívneho nízkouhlíkového hospodárstva vo všetkých sektoroch. Tieto dve prioritné osi majú byť financované s Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celková výška týchto zdrojov má dosiahnuť 3 156 998 741 eur. Z toho 1 861 112 261 eur z Kohézneho fondu a 1 295 886 480 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. 

 

Vláda dnes posúdi aj záverečný účet kapitoly ministerstva obrany za minulý rok. V štátnom rozpočte na rok 2013 malo ministerstvo obrany stanovené príjmy 16,5 milióna eur a výdavky 748,4 milióna eur €. Počas minulého roka upravili celkový limit výdavkov kapitoly MO SR na vyše 725 miliónov eur. Podiel upraveného rozpočtu na predpokladanom HDP bol 1,005 percenta. Príjmy kapitoly MO SR napokon predstavovali necelých deväť miliónov eur, čo zo schválených príjmov tvorilo 54,5 percenta, ale aj na strane príjmov došlo k úprave na 8,1 milióna eur. Príjmy sa tak napokon podarilo naplniť na 111,02 percenta. 

 

Ministri by dnes mali odsúhlasiť aj Protokol medzi Slovenskou republikou a Čiernou Horou. Ten sa viaže k zmluve medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou federatívnou republikou Juhosláviou o úprave právnych vzťahov v občianskych, rodinných a trestných veciach z 20. januára 1964. Takýmito protokolmi upravujú naše zmluvné vzťahy s tretími krajinami, ktoré sme uzatvorili pred naším vstupom do Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies