Ministri EÚ hovorili o znižovaní skleníkových plynov aj o znečistení chemikáliami

NETKY.SK • 13 Október 2017, 14:56 • 2 min
Ministri EÚ hovorili o znižovaní skleníkových plynov aj o znečistení chemikáliami

LUXEMBURG - Legislatívne návrhy týkajúce sa znižovania emisií skleníkových plynov a zodpovednejšieho nakladania s chemikáliami boli hlavnými témami dnešného zasadnutia Rady ministrov EÚ pre životné prostredie v Luxemburgu. Slovensko na rokovaní zastupoval minister životného prostredia László Sólymos.

slovakia

left justify in out

Ministri rokovali najmä o návrhu, ktorý hovorí o záväznom ročnom znižovaní emisií skleníkových plynov členskými štátmi v rokoch 2021 až 2030 v záujme odolnej energetickej únie a plnenia záväzkov Parížskej dohody. Pre sektory, ako je individuálne vykurovanie domácností, malá energetika, doprava, pôdohospodárstvo a odpady, vyplýva záväzok znížiť emisie o 12 percent oproti roku 2005.

 

„Rokovania medzi členskými štátmi EÚ nie sú jednoduché. Verím však, že každá krajina urobí potrebný kompromis s cieľom splniť si svoje záväzky, ktoré sa týkajú znižovania emisií skleníkových plynov,“ povedal Sólymos.

Ďalšou prediskutovanou témou bolo dosahovanie cieľov trvalo udržateľného rozvoja a implementovanie Agendy 2030. Opatrenia v tejto oblasti sa zameriavajú aj na odstránenie negatívnych vplyvov znečistenia chemickými látkami. „Obavy našich občanov nám nie sú ľahostajné. Chemické látky sú každodennou súčasťou našich životov. Preto je veľmi dôležité dôsledne sledovať ich možné vplyvy na zdravie a životné prostredie. A samozrejme aj zlepšovať systém hodnotenia a riadenia týchto vplyvov,“ uzavrel Sólymos s tým, že Slovensko podporuje iniciatívu Francúzska, Talianska a Luxemburska vypracovať jasnú a komplexnú stratégiu k používaniu chemických látok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies