Ministerstvo zahraničných vecí nevylúčilo záujem Slovenska o Európsku agentúru pre lieky

NETKY.SK • 8 Február 2017, 10:37 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí nevylúčilo záujem Slovenska o Európsku agentúru pre lieky

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí nevylučuje záujem Slovenska o Európsku agentúru pre lieky (EMA). Ako informoval portál vZdravotnictve.sk, rezort sa nechce vyjadrovať skôr ako Veľká Británia, kde v súčasnosti EMA sídli, aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že Slovenská republika má záujem byť hostiteľom agentúr, nebolo by však taktické, aby sme sa vopred vyjadrovali k možným ponukám a postupom. Slovensko pozorne situáciu vyhodnocuje, no formalizovať či medializovať záujem pokladáme za vhodné až po ukončení dôkladnej analýzy a komunikácie s partnermi,” uzavrelo ministerstvo.

Slovensko je jednou z mála členských krajín, v ktorej nesídli žiadna z agentúr ani inštitúcií Európskej únie. Upozornila na to pred časom poslankyňa hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. “Preto budeme považovať za obrovské zlyhanie vládnej koalície, ak sa jej pri vyjednávaní o brexite nepodarí presadiť presťahovanie EMA z Londýna na Slovensko,” uviedla. Ako ďalej reagovala pre portál vZdravotnictve.sk, nevie o tom, že by sa slovenská vláda snažila o získanie spomínanej alebo akejkoľvek inej agentúry EÚ, čo považuje za veľkú chybu.

“Je to vidieť aj na tomto príklade, o presídlenie Európskej agentúry pre lieky prejavili záujem podľa medializovaných informácií Holandsko, Dánsko, Írsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko. Holandsko za získanie tejto agentúry aj aktívne lobuje. Je veľká škoda, že Slovensko sa v tomto zozname krajín ani len nespomína, pretože do rozbehnutého vlaku sa veľmi ťažko nastupuje,” konštatovala poslankyňa.

Ako uviedlo ministerstvo zahraničných vecí, keďže brexit sa ešte nezačal, nekonajú sa ani oficiálne rokovania o presune agentúr, ktoré sídlia v Londýne. "Na negociácie, ktoré nás čakajú vo vzťahu k brexitu, sa naši diplomati starostlivo a s plnou vážnosťou pripravujú,” ubezpečil rezort. Zmena sídla spomínaných agentúr bude súčasťou vysporiadania vzťahov medzi EÚ a Veľkou Britániou, rozhovory však podľa ministerstva nebudú ani krátke, ani jednoduché.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies