Ministerstvo vnútra: V rámci informačno-osvetovej kampane ,, Týždeň bezpečného internetu“ informujeme ako sa zodpovedne správať vo virtuálnom priestore a chrániť sa pred online-rizikami

NETKY.SK • 7 Február 2024, 12:40 • 2 min
Ministerstvo vnútra: V rámci informačno-osvetovej kampane ,, Týždeň bezpečného internetu“  informujeme ako sa zodpovedne správať vo virtuálnom priestore a chrániť sa pred online-rizikami

Digitálna gramotnosť je fenoménom 21. storočia. Veková hranica, kedy sa dieťa dostáva do kontaktu s kyber-priestorom sa v súčasnosti neustále znižuje. Preto sa ministerstvo vnútra počas tohto týždňa (5.- 11. 2. 2024) zameralo na bezpečnosť na internete a to najmä s poukazom na preventívne rady a odporúčania ako sa zodpovedne správať v online priestore.

slovakia

left justify in out

„Informačno-osvetovou kampaňou „Týždeň bezpečného internetu“ chceme osloviť najmä deti a mládež, ktoré trávia denne svoj voľný čas v online priestore. Používanie internetu, sociálnych sietí a pohyb v kyber-priestore však neprináša len pozitíva, a preto sa tejto téme venujeme aj v oblasti prevencie kriminality,“ píše sa v tlačovej správe ministerstva vnútra.

 

Policajní preventisti počas celého roka navštevujú školské zariadenia, aby deti a mládež poučili o nekalých online-praktikách, ktoré môžu ohroziť ich život alebo zdravie. V roku 2023 sme sa porozprávali so 17 295 deťmi o nelátkových závislostiach - pridlho trávenom čase na mobile alebo počítači, ale aj o tom, že majiteľ mobilu nesie zodpovednosť nielen za obsah, ale aj za jeho šírenie vo virtuálnom priestore. Medzi neplnoletými polícia upozorňuje aj na to, že vyhotovenie a zdieľanie fotografií a videí obnaženého tela na sociálnych sieťach a platformách ich môže dostať do vážnych problémov. Zároveň apelujeme na rovesníkov, aby sa šíreniu takýchto fotografií ich spolužiakov a kamarátov vyhli. Takýto zverejnený obsah môže vykazovať znaky trestného činu rozširovania materiálu s obsahom detskej pornografie. Navyše obeť sa môže v dôsledku zverejnenia, šírenia a s tým spojeného spoločenského tlaku a výsmechu okolia uchýliť ku krajným „riešeniam“.

 

Na osobných stretnutiach v roku 2023 policajní preventisti taktiež ozrejmili 14 063 žiakom a študentom vo veku 14 až 19 rokov, že pri využívaní internetu musia byť obozretní ako vo vzťahu k zdieľaniu svojich osobných fotografií, tak pri rozširovaní fotografií, ktoré zosmiešňujú ich rovesníkov. Vzhľadom k ich trestno-právnej zodpovednosti preventisti upozorňujú aj na to, akú, ich prípadné nerozvážne konanie v online priestore, môže mať dohru. Mladistvých informujeme aj o tom, že s účinnosťou od 1. júla 2021 je v trestnom poriadku zakotvený aj trestný čin „Nebezpečné elektronické obťažovanie“ (§360b Trestného zákona). Študentom na stretnutiach k trestno-právnej zodpovednosti policajní preventisti ozrejmujú „Ako sa nestať páchateľom“. Na konkrétnych príkladoch zo života tínedžerom vysvetľujú, že takéhoto trestného činu sa dopúšťa napríklad ten, kto „dlhodobo ponižuje, zastrašuje, neoprávnene koná v jeho mene alebo dlhodobo inak obťažuje, alebo neoprávnene zverejní alebo sprístupní tretej osobe obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam jeho prejavu osobnej povahy získaný s jeho súhlasom, spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť alebo privodiť mu inú vážnu ujmu na právach“.

 

Trestnoprávne možno týmto trestným činom postihnúť najmä také skutky kybernetickej šikany, ktoré boli prostriedkami trestného práva dosiaľ nepostihnuteľné. Ide o prípady, ktoré v minulosti nenapĺňali skutkovú podstatu už existujúcich trestných činov, ako je napríklad „Vydieranie“ (§ 189 TZ); „Nebezpečné vyhrážanie“ § 360 TZ ; „Nebezpečné prenasledovanie" § 360a) TZ), alebo „Ohováranie“  (§ 373 TZ) . Za kalendárny rok 2022 eviduje Policajný zbor 31 prípadov, ktoré boli kvalifikované ako trestný čin „Nebezpečné elektronické obťažovanie“, pričom v jednom prípade bola páchateľom 1 maloletá osoba a v jednom bol obvinený 1 mladistvý. V roku 2023 to bolo 24 trestných činov „Nebezpečné elektronické obťažovanie “, pričom v 3 prípadoch išlo o maloletých.

V rámci kampane neapeluje ministerstvo len na obozretnosť školopovinných detí a mládeže, ale aj na ich rodičov. Tí by nemali zabúdať na skutočnosť, že za neplnoleté osoby nesie zodpovednosť zákonný zástupca nielen v reálnom, ale aj virtuálnom priestore. Pri zverení mobilu dieťaťu by nemali dospelé osoby zabúdať na fakt, že „Mobil pre dieťa je síce dobrý sluha, ale zlý pán!“. V takomto prípade určite neplatí ani pravidlo: „Moje dieťa, ale jeho mobil!“. Dospelé osoby by sa mali napríklad zamyslieť nad tým, aké riziká sú spojené s trávením času detí a tínedžerov na internete! Alebo ako využívajú deti a tínedžeri sociálne siete a četové miestnosti!? Nevyhnutné je, aby sa rodičia s deťmi rozprávali, čím môžu predísť neželanému správaniu.

 

V rámci informačno-osvetovej kampane sa pozornosť upriamuje aj na tzv.challenges /výzvy/. Verejnosť s prihliadnutím najmä na tínedžerov upozorňujeme napríklad aj na to, že ak zámerom je online prezentáciou sa vtipne predstaviť, vyvolať smiech a dobrú náladu je zapojenie do výziev na nete v poriadku, pretože väčšina z nich napomáha dobrej veci. Do niektorých sa dokonca zapojil aj Policajný zbor. Príkladom bola vtipne predstavená obnova vozového parku polície alebo služobnej výstroje a vyzbroja polície. Prostredníctvom sociálnej siete Policajného zboru, alebo na osobných stretnutiach však polícia upozorňuje aj na neuvážené nezmyselné výzvy, ktoré môžu viesť k ohrozeniu života, zdravia alebo majetku. Ich autori sú manipulátori, ktorí sa osobne takejto výzvy nezúčastňujú! Zverejnia ju ako hoax, ale vďaka medializácii, množstvu neuváženého zdieľania si nezmyselná výzva nájde svojich adresátov - dôverčivé osoby a to najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí bez rozmyslu a zváženia dôsledkov na ňu, aj za cenu ohrozenia života alebo zdravia, reagujú.

 

Do challenges nie je vhodné sa zapájať, ak :

  • má niekomu ublížiť /experimentovať so zdravím;
  • spôsobuje bolesť/ohrozuje život;
  • vyžaduje si ničenie majetku a bezohľadnosť voči okoliu;
  • používa hrozby/vydieranie;
  • osoba sa bojí o výzve povedať ďalším, pretože tuší, že ide o konanie, ktoré ju môže dostať do problémov.

 

Rovnako sa pri osobných stretnutiach v školskom prostredí venujeme aj téme kyberšikany. Policajní preventisti ozrejmujú žiakom a študentom, že pre niekoho žart - môže inej osobe spôsobiť bolesť.

  • Ohováranie, zastrašovanie, urážanie alebo zosmiešňovanie osôb v online prostredí;
  • vytváranie zvukových nahrávok, videí a ich upravovanie a zverejňovanie s úmyslom osobe ublížiť;
  • vytváranie internetových stránok, ktoré urážajú, ohovárajú alebo ponižujú konkrétne osoby;
  • vylučovanie niekoho v rámci četu z online komunity;
  • zneužitie cudzieho emailu alebo profilu a vydávanie sa za osobu, ktorej patrí;
  • vydieranie za pomoci mobilu alebo internetu;
  • obťažovanie a prenasledovanie volaním, písaním správ alebo prezváňaním;

sú práve prejavy konania, na ktoré treba upozorniť dospelú osobu. Ak u maloletej osoby vznikne podozrenie, že je obeťou kyberšikany ihneď musí prestať s útočníkom komunikovať. Takúto osobu je potrebné zablokovať a znemožniť jej prijímanie správ. Zároveň je potrebné si uchovať dôkazy (screenshot správ), ktoré je potrebné predložiť, v prípade nahlásenia, polícii.

 

Pred kyberšikanou je možné sa chrániť a zabrániť jej :

  • rešpektovaním ostatných užívateľov a slušným správaním k nim;
  • rozvážnosťou pri rozposielaní textových, zvukových a obrazových správ;
  • používaním bezpečného silného hesla, ktoré v žiadnom prípade nie je vhodné posúvať ďalej;
  • neposkytovať neznámym užívateľom svoje osobné údaje, podľa ktorých by mohli osobu „vystopovať“;
  • neposielať svoje fotky alebo fotky rodiny;
  • pri používaní konkrétnej sociálnej siete je potrebné sa oboznámiť s pravidlami, aby užívateľ účtu vedel, čo je pri používaní zakázané robiť.

 

Polícia upozorňuje, že v prípade, ak osobu niekto šikanuje alebo vydiera, treba s obeťou kyberšikany okamžite komunikovať. Takýto poznatok je potrebné ihneď oznámiť rodičom, učiteľom, alebo inej dospelej osobe. V neposlednom rade je v prípade potreby pripravená pomôcť aj polícia.

 

Do problematiky bezpečného internetu a ochrany detí, ktoré sú v sieti, chce včasnou prevenciou prispieť aj Policajný zbor. Pri príležitosti „Dňa bezpečného internetu“, ktorý sa tento rok datuje na 8. februára 2024 bude polícia počas 6. kalendárneho týždňa denne poukazovať na túto problematiku na oficiálnych sociálnych účtoch Policajného zboru a to zverejnením viacerých audiovizuálnych záznamov a statusov venovaných téme bezpečného internetu. Zároveň v rámci celého Slovenska v tomto týždni prebiehajú stretnutia policajných preventistov so školopovinnými deťmi a mládežou. Ich zámerom je zvýšiť bezpečnosť a ochranu detí, ktoré sa pohybujú v sociálnej sieti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies