Ministerstvo vnútra sa chce zamerať aj na kriminalitu vo virtuálnom prostredí

NETKY.SK • 14 November 2016, 11:51 • 2 min
Ministerstvo vnútra sa chce zamerať aj na kriminalitu vo virtuálnom prostredí

BRATISLAVA - Kriminalita vo virtuálnom prostredí, netolizmus (závislosť na nových informačných technológiách), vysoká zadlženosť obyvateľstva alebo problém finančnej gramotnosti sú oblasti, na ktoré by sa v rámci Stratégie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v Slovenskej republike na roky 2016 - 2020 mali zamerať štátne orgány.

slovakia

left justify in out

Spomínané oblasti spadajú pod prioritný bod nazvaný Reakcia na nové trendy a hrozby v oblasti bezpečnosti a verejného poriadku, čo je jednou z piatich priorít, ktoré dokument z dielne rezortu vnútra deklaruje. Materiál bol predložený na rokovanie vlády.


Ďalšími prioritami štátu by podľa dokumentu mali byť znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, zvyšovanie bezpečnosti miest a obcí, prevencia kriminality v rizikových skupinách alebo pomoc obetiam trestných činov. Splnenie týchto priorít by malo podľa rezortu vnútra dopomôcť k dosiahnutiu všeobecného ako aj špecifických cieľov v oblasti prevencie kriminality. Všeobecným cieľom stratégie je podľa rezortu vnútra "vytvorenie efektívneho a spoľahlivo fungujúceho systému prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v SR, ktorý je otvorený a flexibilný, tak aby pôsobil na príčiny a podmienky, ktoré umožňujú páchanie kriminality so zámerom jej predchádzania, potláčania a zamedzovania". Medzi špecifické ciele stratégie patrí napríklad zámer dobudovať komplexný a koordinovaný medzirezortný systém prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti štátnymi orgánmi a orgánmi územnej samosprávy v spolupráci s mimovládnymi organizáciami, cirkvami, vzdelávacími a vedeckými ustanovizňami a podnikateľkou sférou. Stratégia takisto navrhuje aktivizovať samosprávne orgány na ochranu bezpečnosti občanov, verejného poriadku a prevencie kriminality v krajoch a obciach, napríklad prostredníctvom začlenenia prevencie kriminality do programových dokumentov krajov a obcí. Rezort tiež navrhuje využiť elektronické a printové médiá na celoštátnej, regionálnej a miestnej úrovni ako významný prostriedok prevencie kriminality. Stratégia tiež navrhuje vytvoriť viaczdrojové financovanie prevencie kriminality a vytvoriť celospoločenské hodnotiace, monitorovacie a kontrolné mechanizmy účinnosti a efektivity plnených úloh.


Preventívne aktivity a opatrenia stratégie majú byť zamerané na samotné osoby, prípadne cieľové skupiny ako páchatelia, obete alebo potenciálni páchatelia a obete alebo na kriminogénne faktory, to znamená situácie, príčiny a podmienky páchania kriminality. Aktivity stratégie by podľa dokumentu mali byť financované zo štátneho rozpočtu, ale aj z rozpočtov samospráv, z fondov Európskej únie a iných dostupných zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies