Ministerstvo potvrdilo postavenie inšpekcie, je oprávneným orgánom na stíhanie policajtov

NETKY.SK • 14 August 2015, 10:25 • 2 min
Ministerstvo potvrdilo postavenie inšpekcie, je oprávneným orgánom na stíhanie policajtov

BRATISLAVA - Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR je oprávneným orgánom na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru (PZ). Ide o jednu zo služieb polície, čo je vyšpecifikované v zákone o Policajnom zbore.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Tlačový odbor MV SR v odpovedi na otázku TASR o postavení a nezávislosti inšpekcie ministerstva vnútra na Slovensku. „Inšpekčná služba je priamo podriadená ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných štruktúr Policajného zboru. Úrad vytvoril minister vnútra SR na základe zmocnenia a je zložený z príslušníkov PZ,“ konštatuje vo svojom stanovisku Tlačový odbor MV SR.

 

Minister vnútra SR má podľa neho zákonné kompetencie nielen kreovať, ale aj priamo riadiť útvary PZ. „To znamená, že Úrad inšpekčnej služby sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR síce nie je súčasťou Prezídia PZ, to však nemení nič na fakte, že je súčasťou Policajného zboru,“ uviedol Tlačový odbor MV SR. Úlohy na úseku inšpekčnej služby plnia podľa neho policajti–vyšetrovatelia, ktorí boli poverení na vykonávanie činností vo vyšetrovaní príslušným nadriadeným a ministrom vnútra SR.

 

S otázkou o postavení a nezávislosti inšpekcie na Slovensku sa TASR obrátila aj na Kanceláriu verejného ochrancu práv. Podľa názoru Kancelárie orgán, ktorý by mal prešetrovať postupy polície, by mal byť nezávislým vyšetrovacím orgánom, ktorý nesmie byť súčasťou ani polície, ani ministerstva vnútra.

 

"Nezávislosť orgánu, ktorý by skutočne nezávisle vedel preskúmať postupy polície, spočíva v tom, že tento orgán nebude ani personálne prepojený s políciou a ministerstvom, ani organizačne, ani finančne," povedal minulý týždeň Ján Glovičko, poradca pre médiá a komunikáciu Kancelárie verejného ochrancu práv.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies