Ministerstvo pôdohospodárstva rozširuje podporu na pestovanie ďalších plodín

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:29 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva rozširuje podporu na pestovanie ďalších plodín

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR rozširuje podpory pre poľnohospodárov aj na pestovanie jahôd, lieskových orechov, bazy, či ruže jabĺčkovej.

slovakia

left justify in out

Pestovatelia zeleniny a rajčiakov budú mať predĺžené lehoty na podanie dokladov Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), informoval Vladimír Machalík, riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV.

 

MPRV vníma podľa neho zvýšenie diverzifikácie pestovaných plodín na Slovensku ako nevyhnutnú súčasť prípravy na klimatické zmeny a na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti krajiny. "Rozširuje preto rozsah druhov ovocia a krmovín, na ktoré bude poskytovať podporu poľnohospodárom. Zároveň predlžuje pestovateľom zeleniny a rajčiakov lehotu na dodanie podkladov Pôdohospodárskej platobnej agentúre o štyri a pol mesiaca," spresnil.

 

"Rôznorodosť plodín pestovaných na Slovensku je nedostatočná. Ovplyvňuje to nielen pôdu, ale aj opeľovačov - včely. A vplyv to má aj na podnikanie poľnohospodárov. Masovo pestované plodiny ako je repka, kukurica, slnečnica, pšenica totiž podliehajú veľkým cenovým výkyvom na svetových trhoch. Som si istá, že domáci bazový sirup, jahody, či lieskové orechy si rozhodne nájdu medzi slovenskými spotrebiteľmi fanúšikov," uviedla šéfka MPRV Gabriela Matečná.

 

MPRV preto rozširuje podporu z poľnohospodárskych fondov Európskej únie. V rámci opatrení diverzifikácie budú môcť farmári získať podporu z priamych platieb aj na jahody, bazu čiernu, liesku obyčajnú, či ružu jabĺčkovú. Tie tak pribudnú k doteraz podporovaným plodinám ako sú egreše, maliny, ríbezle a kôstkoviny - broskyne, marhule, nektárinky, slivky, čerešne, višne.

 

V rámci podpory ekologizácie (tzv. greening), ktorý sa zameriava na zlepšovanie ekologickej stránky poľnohospodárstva, zmierňovania klímy a zlepšovanie biodiverzity, rozširuje ministerstvo zoznam podporovaných krmovín o lupinu bielu a lupinu úzkolistú.

 

Jednotné žiadosti o priame podpory sa budú predkladať PPA tak ako každý rok k 15. máju.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies