Recykluješ? Získaš výhody: Taliani testujú nový ekologický systém

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 11:16 • 2 min
Recykluješ? Získaš výhody: Taliani testujú nový ekologický systém

Taliani sa vo svojom hlavnom meste rozhodli otestovať revolučný systém, ako motivovať ľudí k recyklácií plastu. Bude to fungovať?

slovakia

left justify in out

Problém s plastovým odpadom narastá a je skutočne veľkou hrozbou tak pre zvieratá a prírodu, ako aj pre nás. Hoci mnohé iniciatívy, hnutia a organizácie zaoberajúce sa touto situáciou sú v spoločnosti čoraz „hlasnejšie“, väčšina ľudí má stále pocit, že sa ich to netýka. Žiaľ. Pokiaľ teda na presviedčanie o minimalizovaní odpadu a recyklácii nestačia argumenty o záchrane sveta, možno pomôže ekonomická motivácia.

 

A práve toto si chcú otestovať Taliani. Vo svojom hlavnom meste sa pustili do projektu, v rámci ktorého na viacerých miestach umiestnia špeciálne automaty. Zatiaľ pôjde o tri zariadenia fungujúce v blízkosti staníc hromadnej dopravy, kde si cestujúci budú môcť plastové fľaše „zameniť“ za cestovné.

 

img

 

Fungovať by to malo takým spôsobom, že po vhodení plastovej fľaše do automatu získa cestujúci sken, pomocou ktorého si bude vedieť dobiť kredit na svojej cestovnej karte v sume rôznej výšky. Tá bude závisieť od počtu recyklovaných fliaš. Za jeden kus mu na účte pribudne 5 centov.

 

img

 

Pokiaľ sa Talianom takýto systém osvedčí, pribudnú automaty nielen v Ríme, ale aj v iných mestách po celej krajine. Ako sa vyjadril prezident rímskeho úradu pre dopravu Paolo Simioni, "V dobe, keď sa hovorí o kryptomenách, my máme plastovú menu.“

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies