Ministerstvo kultúry SR finančne podporilo vydanie Krátkeho slovníka slovenského jazyka

NETKY.SK • 23 December 2023, 10:53 • 2 min
Ministerstvo kultúry SR finančne podporilo vydanie Krátkeho slovníka slovenského jazyka

Krátky slovník slovenského jazyka je typom výkladového slovníka, určeného pre širokú verejnosť a slovník platí ako všeobecne záväzná kodifikačná príručka. Obsahuje viac ako 70 000 slov, pričom zachytáva jadro slovnej zásoby s protiváhou jej okrajových oblastí, ako sú niektoré nové slová, zastarávajúce, knižné slová, ale aj hovorové a nespisovné výrazy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, ktoré je ústredným orgánom štátnej správy v oblasti starostlivosti o štátny jazyk, sa finančne spolupodieľalo na vydaní základnej kodifikačnej príručky – Krátky slovník slovenského jazyka. Šieste, nezmenené vydanie vydala Matica slovenská v náklade 1 500 kusov začiatkom decembra 2023, informuje spráa ministerstva.

V zmysle platnej Koncepcie starostlivosti o štátny jazyk Slovenskej republiky Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky zabezpečuje dostupnosť kodifikačných príručiek i základných odborných a vedeckých prác o slovenskom jazyku na trhu pre širokú verejnosť.

Ministerstvo kultúry SR finančným príspevkom vyčleneným na vydanie Krátkeho slovníka slovenského jazyka realizuje starostlivosť o štátny jazyk, ktorý je v zmysle medzinárodných dohovorov považovaný za základný prvok nehmotného kultúrneho dedičstva.

Odborná aj laická verejnosť má zabezpečený prístup k najnovším vedeckým poznatkom z oblasti jazyka, dostupnosťou slovníka na knižnom trhu sa podporuje rozvoj jazykovej kultúry a zvyšuje jazykové vzdelávanie, dodáva správa.

Slovník je dostupný na knižnom trhu na webových stránkach Matice slovenskej www.matica.sk,  Vydavateľstva Matice slovenskej www.vydavatel.sk, ako aj na webových stránkach ďalších vydavateľstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Ministerstvo kultúry SR. (www.culture.gov.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies