Ministerstvo dopravy uvoľnilo peniaze z eurofondov na cestu do D. Kubína

NETKY.SK • 1 Marec 2012, 12:21 • 2 min
Ministerstvo dopravy uvoľnilo peniaze z eurofondov na cestu do D. Kubína

Ministerstvo dopravy uvoľnilo peniaze z eurofondov na cestu do D. Kubína - Doprava Výstavba pruhu pre pomalé vozidlá na ceste medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom má už zabezpečené financovanie.

slovakia

left justify in out

img

Výstavba pruhu pre pomalé vozidlá na ceste medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom má už zabezpečené financovanie. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondov na tento národný projekt, čím sa uvoľnilo čerpanie takmer 10 miliónov eur z Operačného programu Doprava. Eurofondy sú najvýhodnejším zdrojom financovania výstavby diaľnic a ciest. Únia nám pri dopravných projektoch prepláca spravidla až 85 percent oprávnených nákladov.

 

 „Táto investícia je krokom k vyššej bezpečnosti a plynulosti na dôležitej ceste cez región a prinesie prácu pre zamestnancov stavebných firiem“, uviedol minister J. Figeľ.

Výstavba pruhu pre pomalé vozidlá na ceste I/59, ktorá je zároveň medzinárodným ťahom E77, sa začala v novembri minulého roku. Po plánovanom dokončení vo februári 2015 pomôže druhý pruh v smere na Dolný Kubín zvýšiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky.  

Potrebu modernizácie tohto úseku, ktorý je dôležitý aj z hľadiska cestovného ruchu,  vyvolali nedostatočná kvalita cesty. Súčasná cesta nespĺňa základné požiadavky na plynulú, bezpečnú a rýchlu premávku. Má neprehľadné úseky bez možnosti predbiehania a dochádza k stretu kamiónovej a cieľovej dopravy. Jej technické parametre nevhodne ovplyvňuje úsek s ťažkou zákrutou, kde je z dôvodu bezpečnosti znížená rýchlosť. Negatívnym faktorom je aj výškový priebeh trasy a jej šírkové parametre. Intenzita dopravy v tomu úseku každým rokom rastie. Kým v roku 2006 cestou prešlo 6500 vozidiel za 24 hodín, v roku 2011 to bolo už takmer 8 000 vozidiel denne.  

Cestu stavia Združenie „Dolný Kubín – pruh pre pomalé vozidlá“, ktoré vytvorili firmy Doprastav a.s., Bratislava a STRABAG s.r.o Bratislava za vysúťaženú cenu 9 839 469,30 eur, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola 20 511 744 eur.

Cesta I /59 v úseku, kde je navrhnutý pruh pre pomalé vozidlá, sa nachádza na hranici okresov Ružomberok a Dolný Kubín. Navrhovaná úprava je vedená mimo zastavaných území, prevažne v existujúcej trase cesty I/59. Rieši vybudovanie pruhu pre pomalé vozidlá, rekonštrukciu dvoch mostných objektov, výstavbu jedného nového mostného objektu, ktorý nahradí točku na existujúcej ceste I/59 a  prekládky inžinierskych sietí.

Po vybudovaní pruhu sa zvýši plynulosť a bezpečnosť prechádzajúcich vozidiel. Znížením hluku a exhalátov z mimoriadne pomaly idúcich vozidiel v kolóne sa zmenší aj negatívny dopad dopravy na životné prostredie.

Zdroj: MDVRR SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies