V projekte Študuj dopravu chce Ministerstvo.podnietiť záujem študentov

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 10:49 • 2 min
V projekte Študuj dopravu chce Ministerstvo.podnietiť záujem študentov

Bratislava - Ministerstvo dopravy chce motivovať školákov, aby sa rozhodli študovať dopravu.

slovakia

left justify in out

Počas dvojdňovej akcie, ktorá bude prebiehať 24. a 25. marca na železničnej stanici vo Vrútkach, si tak budú môcť žiaci vyskúšať napríklad povolanie rušňovodiča. Pôjde o prezentačné dni v rámci projektu Študuj dopravu, do ktorého sú okrem ministerstva dopravy, Strednej odbornej školy dopravnej Martin-Priekopa, všetkých troch štátnych železničných subjektov, Žilinskej univerzity v Žiline a mesta Vrútky zapojení aj regionálni partneri a stredné odborné školy so zameraním na dopravu.

 

"Naším cieľom je zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách v oblasti dopravy a postupne tak zvyšovať odbornosť ľudí aj kvalitu projektov v oblasti dopravy," opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

V rámci dvojdňového programu budú mať školáci v podobe ukážok rôznych povolaní možnosť vyskúšať si riadenie dopravy z pozície výpravcu na modelovej železnici, riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia - moderného vlakového zabezpečovacieho systému či navštíviť priestory rušňa alebo kamióna a oboznámiť sa s diagnostikou a smart ovládaním vozidiel.

 

Zároveň školákom záchranári predstavia spôsoby poskytovania prvej pomoci, hasičský zbor bude prezentovať historickú a súčasnú hasičskú techniku a automobilové spoločnosti predstavia novinky zo sveta motorizmu. Podľa rezortu dopravy tiež železniční modelári vystavia modely priamo v železničných vozňoch a návštevníkom bude predstavená kniha "Vrútky – 145 rokov s okrídleným kolesom".

 

Na podujatí sa budú súčasne prezentovať študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Žilinská univerzita v Žiline predstaví podľa ministerstva aj možnosti vysokoškolského štúdia v oblasti dopravy a deťom a mládeži poskytnú odborníci kariérne poradenstvo s alternatívami ďalšieho profesijného smerovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies