VIDEO: Počas stavby diaľnice D1 objavili nezvyčajnú jaskyňu

NETKY.SK • 3 Február 2022, 12:52 • 2 min
VIDEO: Počas stavby diaľnice D1 objavili nezvyčajnú jaskyňu

RUŽOMBEROK - Pri výstavbe úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová objavili v blízkosti tunela Čebrať jaskyňu. Podarilo sa odkryť jej časť, ktorá má dĺžku 31 metrov a výšku 1,5 metra. Podľa hlavného geológa stavby Andreja Žilku je v jaskyni bohatá sintrová výzdoba.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť vo štvrtok na sociálnej sieti informovala, že nález zmapujú a následne Žilinský samosprávny kraj vydá rozhodnutie, čo s ním bude.

 

 

Na nezvyčajný úkaz narazili pri výkope stavebného zárezu. Žilka to označil za netypické, pretože nález vopred neidentifikovali prieskumy. „Našli sme ho v úplne spodných etážach. Vzhľadom na geologické prostredie, v ktorom sme ho zachytili, je to veľmi neočakávané. V takomto geologickom prostredí sa totiž jaskynné útvary nevyskytujú, alebo len veľmi ojedinele,“ priblížil hlavný geológ stavby.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku vybudujú novú cyklotrasu

 

Ako doplnil, v jaskyni sa nachádza veľmi bohatá sintrová výzdoba, čo je na tzv. puklinové jaskyne dosť netypické. „Z geologického hľadiska ide o krížňanský príkrov. Pri tvorbe alebo presúvaní príkrovov dochádza k rôznym tektonickým poruchám a vytvorí sa dutina,“ vysvetlil vznik puklinovej jaskyne Žilka. Podotkol, že jej výzdobu následne dotvoria pritekajúce podzemné vody. Ak sú silno mineralizované, dokážu vytvoriť sintrovú výzdobu.

 

img

 

Hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková ubezpečila, že nález nebude mať vplyv na lehotu dokončenia výstavby diaľničného úseku pri Ružomberku. Ten by mali pre motoristov sprístupniť na konci budúceho roka.

 

Možno vás zaujme: Na Slovensku objavili vzácne archeologické nálezy staré 5 000 rokov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona