Uznanie Kosova odvolalo už 16 krajín, Washington je znepokojený

NETKY.SK • 12 November 2019, 10:51 • 2 min
Uznanie Kosova odvolalo už 16 krajín, Washington je znepokojený

BELEHRAD, TASS.RU – Ghana, republika v západnej Afrike, zrušila uznanie Kosova a stala sa 16. štátom, ktorý v poslednom čase urobil takéto rozhodnutie. Uviedol to minister zahraničných vecí Srbska Ivica Dačič.

slovakia

left justify in out

„Na dnešok je to najväčšia krajina s 30 miliónmi obyvateľov, ktorá to urobila. Ghana je jedna z najvplyvnejších krajín Afriky a tradične bola vždy priateľom Juhoslávie“, povedal minister zahraničných vecí Srbska Ivica Dačič.

 

Rokovania medzi Srbskom a Ghanou trvali rok a pol

„Ghana sa rozhodla zrušiť uznanie Kosova, pretože je presvedčená, že rozhodnutie predchádzajúcej vlády v krajine uznať Kosovo ako nezávislý štát bolo nesprávne a urobené pod nátlakom“, poznamenal Dačič.

 

Podľa neho sa predstavitelia Kosova snažili vyvinúť tlak na predstaviteľov Ghany aj teraz. „Sledovali ich na chodbách aj počas udalosti v OSN a dokonca na Facebooku oznámili, že sa s nimi aj stretli. Rozhodnutie však už nemohli ovplyvniť“, uviedol šéf srbského ministerstva zahraničných vecí.

 

Podľa jeho slov, do konca roka sa uskutoční niekoľko ďalších odvolaní uznania Kosova, pretože cieľom oficiálneho Belehradu je znížiť počet štátov podporujúcich Prištinu na menej ako 97 (pôvodne ich bolo 113). V tomto prípade sa nezávislosť Kosova stane nazákonnou.  

 

Spojené štáty americké sú mimoriadne znepokojené úspechom kampane o stiahnutí uznaní Kosova spustenú Srbskom. Pokúšajú sa presvedčiť srbské organy, aby sa stiahli výmenou za zrušenie 100% cla pre srbský tovar uvaleného Kosovom.

 

Podporiť kampaň na stiahnutie uznania Kosova sľúbila nedávno taktiež ešte jedna veľká krajina – India. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona