Ministerka spravodlivosti Žitňanská absolvovala v europarlamente híring

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 16:35 • 2 min
Ministerka spravodlivosti Žitňanská absolvovala v europarlamente híring

BRATISLAVA - Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská navštívila v dňoch 11.-12. júla 2016 Brusel. V nadväznosti na začiatok slovenského predsedníctva v Rade EÚ absolvovala počas tejto návštevy aj tzv. híringy vo výboroch Európskeho parlamentu. Prezentovala v rámci nich priority nášho predsedníctva a následne odpovedala na otázky europoslancov.

slovakia

left justify in out

Prvé bolo na programe vypočutie vo Výbore Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Ministerka L. Žitňanská deklarovala, že slovenské predsedníctvo bude pokračovať v plnení spoločného 18-mesačného programu predsedníckeho tria a venovať sa všetkým existujúcim legislatívnym návrhom, ktoré sú rozpracované. Jedným z najdôležitejších legislatívnych balíkov v oblasti trestného práva je v súčasnosti balík týkajúci sa ochrany finančných záujmov EÚ.

 

V tomto kontexte bude pozornosť počas nasledovných mesiacov venovaná návrhu nariadenia o zriadení Úradu európskeho prokurátora (EPPO). Snahou slovenského predsedníctva bude pokročiť v rokovaniach čo najviac, zohľadňujúc aj konštruktívne názory vyjadrené v správe Európskeho parlamentu o EPPO. Pre zvýšenie bezpečnosti v Európe bude slovenské predsedníctvo pokračovať aj v práci holandského predsedníctva týkajúcej sa rozšírenia systému výmeny informácií trestných registrov na údaje o občanoch tretích štátov (ECRIS-TCN).

 

Slovenské predsedníctvo je pripravené dosiahnuť súlad v pozíciách všetkých strán za účelom dosiahnutia akceptovateľného výsledku, nakoľko považujeme tento návrh za dôležitú súčasť protiteroristického balíčka. V súvislosti s návrhom smernice o boji proti terorizmu, ktorý je ďalším významným nástrojom z tohto balíčka, sa slovenské predsedníctvo bude snažiť dosiahnuť medziinštitucionálnu dohodu.

 

Ďalší híring ministerka absolvovala vo Výbore Európskeho parlamentu pre právne veci (JURI), v rámci ktorého uviedla, že záujmom nášho predsedníctva je intenzívne pokračovať v diskusii o návrhoch smerníc z oblasti zmluvného práva, ktoré sú dôležitou súčasťou Stratégie digitálneho trhu a začať diskusie o dôležitom návrhu revízie nariadenia z oblasti rodinného práva známeho pod názvom Brusel IIa. Okrem toho slovenské predsedníctvo podporí iniciatívy elektronickej justície, najmä so zameraním na elektronickú komunikáciu, a vytvorí predpoklady pre ďalšie skvalitnenie práce Európskej justičnej siete pre občianske a obchodné veci. Ministerka spomenula i záujem pokračovať v prácach na návrhoch z oblasti obchodného práva, najmä novely smernice o právach akcionárov.

 

Ministerka L. Žitňanská vystúpila počas svojej návštevy v Bruseli aj na konferencii o insolvenčnom práve. Ide o jednu z aktivít Európskej komisie, ktorá smeruje k príprave predloženia legislatívneho návrhu o insolvenčnom práve na Radu počas SK PRES. Konferencia sa sústredila najmä na aspekty reštrukturalizácie a oddlženia so snahou harmonizovať túto oblasť.

Z ďalšieho programu ministerky možno spomenúť aj viacero bilaterálnych stretnutí, ktoré absolvovala, či už s koordinátorom politickej frakcie EPP, T. Zwiefkom, s predsedom JURI, P. Svobodom, stretnutie s predsedom Výboru EP LIBE, C. Moraesom a napokon predsedníčkou Výboru EP pre rozpočtovú kontrolu, I. Grässle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies