Ministerka pôdohospodárstva SR sa v Nórsku postarala o historický moment

NETKY.SK • 22 Október 2019, 14:21 • 2 min
Ministerka pôdohospodárstva SR sa v Nórsku postarala o historický moment

LONGYEARBYEN - Vzorky semien pôvodných slovenských rastlín už ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná odovzdala aj za prítomnosti nórskej ministerky pôdohospodárstva Olaug Vervik Bollestadovej do Svetovej génovej banky na Svalbarde.

slovakia

left justify in out

"Dnešok je významný deň pre Slovensko, jeho prírodu a flóru. Povinnosťou politikov je pre budúce generácie Slovákov zachovávať naše národné bohatstvo, a to aj vo forme vzácnych vzoriek semien našich pôvodných slovenských rastlín. Slovenská národná strana (SNS), aj ja ako agronómka kladieme dôraz na ochranu slovenského dedičstva, preto som sa po nástupe do funkcie ministra rozhodla pripojiť Slovensko k tomuto unikátnemu projektu na Svalbarde," vysvetlila Matečná.

 

img

 

Uloženie vzoriek do Svetovej génovej banky na Svalbarde financoval agrorezort, a to vrátane prípravy, transportu a skladovania. Od dnešného dňa tak má Slovensko vo Svetovej génovej banke uložených 630 vzoriek našich pôvodných rastlín. Ide napríklad o jačmeň siaty, ovos nahý či pšenicu dvojzrnnú a ďalšie. Ide pritom o pôvodné druhy, ktoré boli testované na čistotu genetického materiálu pred vplyvmi iných odrôd a ich kríženiu, a špeciálne pripravované. Životaschopnosť takto uložených semien je 50 až 100 rokov.

 

img

 

Celý projekt sa podarilo zrealizovať Génovej banke SR, ktorú prevádzkuje Výskumný ústav rastlinnej výroby (VÚRV) Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC), ktorý bol vybudovaný na uchovanie a udržanie rozmanitosti rastlín. NPPC-VÚRV ju prevádzkuje od roku 1996. Tvoria ju laboratóriá a klimatizované boxy s uskladnenými semenami s celkovou kapacitou 50 000 vzoriek semenných druhov, či už obilnín, strukovín, olejnín, krmovín, tráv, zelenín, technických rastlín a okrasných kvetín.

 

img

 

Uchovávajú sa tu staré odrody pšenice, jačmeňa a strukovín, ktoré boli na Slovensku vyšľachtené v medzivojnovom období. Vzorky sa skladujú pri teplote -17 stupňov Celzia na obdobie 50 rokov. "Semená poľnohospodársky významných druhov rastlín podliehajú v čase a priestore predovšetkým genetickej erózii, čiže strate niektorých alel a zmene ich výskytu. Mnohé tradične pestované odrody boli vytlačené novšími, lepšie prispôsobenými k agroklimatickým podmienkam určitého územia. Preto sme ich stratili - 'erodovali' z bežného pestovateľského sortimentu," vysvetlil René Hauptvogel, riaditeľ VÚRV.

 

img

 

"Naším cieľom je takto zabezpečiť záchranu pôvodných genetických zdrojov. Takýto prípad sa už udial v Afrike, kde práve pôvodné semená zo Svetovej génovej banky využili na reintrodukciu do zničeného prostredia. Do budúcnosti preto plánujem schváliť ďalší projekt na doplnenie našich vzoriek o ďalšie pôvodné slovenské rastliny," dodala Matečná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies