Danko dobozkával. Vojenské hodnosti by viac nemali získavať verejní funkcionári

NETKY.SK • 16 September 2021, 18:21 • 2 min
Danko dobozkával. Vojenské hodnosti by viac nemali získavať verejní funkcionári

BRATISLAVA - Hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána sa majú udeľovať ako prejav morálneho ocenenia, nemali by ich však získavať verejní funkcionári.

slovakia

left justify in out

Vojenské hodnosti by viac nemali získavať verejní funkcionári. Povýšenie do hodnosti vojaka v zálohe by malo byť možné len v prípade, že je povýšený zaradený do aktívnych záloh. Hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána sa majú udeľovať ako prejav morálneho ocenenia, nemali by ich však získavať verejní funkcionári.

 

Hodnosti udeľované bezdôvodne

Predpokladá to novela zákona o brannej povinnosti z dielne Ministerstva obrany (MO) SR, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítaniaVymenovať alebo povýšiť do vojenskej hodnosti vojaka vo výslužbe a vojnového veterána by malo byť možné až po zániku brannej povinnosti.

 

"Na základe poznatkov z aplikačnej praxe, keď boli verejní funkcionári vymenovaní alebo povýšení bez náležitého zdôvodnenia alebo v súvislosti s výkonom ich verejnej funkcie aj o niekoľko hodností a v snahe zabrániť takémuto konaniu v budúcnosti sa navrhuje, aby takto oceňovaný vojak vo výslužbe alebo vojnový veterán nebol verejný funkcionár," uviedol rezort obrany.

 

Podrobnosti o vymenúvaní do vojenskej hodnosti alebo povyšovaní do vojenskej hodnosti vojakov vo výslužbe by mal určovať prezident Slovenskej republiky tak, ako to určuje pre vojnových veteránov.

 

Dankove kapitánske výložky

Najznámejším prípadom, kedy politik z nevysvetliteľných dôvodov získal mimoriadne povýšenie z desiatnika na kapitána, je predseda strany SNS a exšéf parlamentu Andrej Danko.

 

Do pamäte verejnosti sa zapísal tým, že bozkával výložky, čo pobúrilo nielen opozíciu, ale aj verejnosť. "Ja si tú hodnosť vážim a zaslúžim,“ tvrdil v tom čase Danko, pričom sa odmietol nezaslúženej hodnosti vzdať. Lídra národniarov povýšil jeho stranícky kolega, bývalý minister obrany, Peter Gajdoš. 

 

Andreja Danka nakoniec o hodnosť kapitána pripravil súčasný šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. „Pán Danko si hodnosť kapitána nezaslúžil, rovnako si pán Borec nezaslúžil hodnosť plukovníka" uviedol minister obrany v apríli minulého roka a vzápätí podpísal spomínaný rozkaz o zrušení povýšenia šéfa Slovenskej národnej strany.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies