Minister Wlachovský v New Yorku: Je čím ďalej tým jasnejšie, že výzvy a krízy s globálnym dosahom zvládneme, iba ak budeme spolupracovať

NETKY.SK • 18 September 2023, 09:30 • 2 min
Minister Wlachovský v New Yorku: Je čím ďalej tým jasnejšie, že výzvy a krízy s globálnym dosahom zvládneme, iba ak budeme spolupracovať

Rokovali o význame medzinárodného poriadku, plnení cieľov Agendy 2030, ľudských právach i ruskej vojne proti Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský v nedeľu 17. septembra 2023 v New Yorku sprevádzal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú počas jej prijatia u generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa.

 

Rokovanie o význame medzinárodného poriadku

 

Rokovali o význame medzinárodného poriadku, plnení cieľov Agendy 2030, ľudských právach i ruskej vojne proti Ukrajine.

 



„Rešpektovanie suverenity iných štátov, neprekresľovanie hraníc silou či mierové riešenie sporov. Po týchto ideáloch, na ktorých stojí OSN, naďalej hrubo šliape jeden z členov Bezpečnostnej rady. Dôsledky ruskej agresie proti Ukrajine preto pociťuje celý svet a je čím ďalej jasnejšie, že krízy a výzvy s globálnym dosahom môžeme zvládnuť, iba ak budeme spolupracovať,“ uviedol minister Miroslav Wlachovský.

Zároveň dodal, že dôvera vo fungovanie medzinárodného poriadku založeného na pravidlách, spolupráci a funkčných inštitúciách, ako aj solidarita s krajinami globálneho Juhu pri boji s klimatickou, potravinovou či energetickou krízou, sú ambície a priority, s ktorými slovenská delegácia pricestovala do New Yorku.

 

Zachovanie mieru a bezpečnosti vo svete



V nadchádzajúcich dňoch pracovnej návštevy Spojených štátov, kde sa koná 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, sa šéf slovenskej diplomacie zúčastní na sérii podujatí súvisiacich so zachovaním mieru a bezpečnosti vo svete, predchádzaním a riešením konfliktov, udržateľným rozvojom, ochranou novinárov, situáciou na Blízkom východe  či ďalšími výzvami, ktorým v súčasnosti čelí medzinárodné spoločenstvo.

 

 

Okrem toho minister absolvuje bilaterálne rokovania s partnermi z viacerých krajín sveta.



Počas nedele sa minister M. Wlachovský ako člen delegácie prezidentky SR Z. Čaputovej stretol s krajanmi, slovenskými študentmi aj učiteľkami víkendových škôl v New Yorku a okolí. Zúčastnil sa tiež na svätej omši v slovenskom Kostole sv. Jána Nepomuckého na newyorskom Manhattane.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: SITA/ Diana Černáková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies