Minister vnútra D. Lipšic ocenil hasičov za záchranu 16-ročného dievčaťa

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 07:41 • 2 min
Minister vnútra D. Lipšic ocenil hasičov za záchranu 16-ročného dievčaťa

Minister vnútra D. Lipšic ocenil hasičov za záchranu 16-ročného dievčaťa

slovakia

left justify in out

img

Za mimoriadnu obetavosť a vynaložené úsilie pri záchrane života 16-ročného dievčaťa dnes minister vnútra SR Daniel Lipšic mimoriadne povýšil hasičov z Turzovky a udelil pamätnú medailu ministra vnútra SR tretieho stupňa dobrovoľným hasičom z Korne.
      Minister vnútra poukázal na dôležitosť ocenenia hasičov za záchranu ľudského života. "Je to, samozrejme, ich práca, ale je to aj prejav veľkej odvahy a výcviku. Hasiči idú často do situácií, ktoré pre nich môžu byť veľmi rizikové aj z hľadiska ohrozenia vlastného života. V tomto prípade nezaváhali profesionálni ani dobrovoľní hasiči. A myslím si, že si za to zaslúžia nielen ocenenie, ale aj vďaku obyvateľov, ktorým slúžia," povedal Lipšic.
      Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek upozornil, že hasiči sa každý deň dostávajú do situácií, kedy ich život prekvapí. "Ale šťastie praje pripraveným. Celý odborný výcvik, celé naše materiálne vybavenie je o tom, aby sme vedeli zvládnuť situácie, ktoré nie sú nikdy rovnaké. Ani jedna mimoriadna udalosť, ani jeden zásah nie je identický. Takže okrem dobrej techniky tam musí byť aj istý odhad rizika a veľmi rýchle operatívne rozhodovanie sa, čo urobiť prioritne, čo sekundárne. A to je predpokladom na efektívny zásah. Tak, ako sa to stalo tentoraz," uviedol Mikulášek.
      Mladé dievča uviazlo 16. februára cestou zo školy v kysuckej obci Korňa, časť U Stani, v hlbokom snehu a nevedelo sa dostať domov. Hasiči ho našli v neprístupnom teréne v lese, bolo vysilené a malo triašku. Urýchlene jej poskytli prvú pomoc a transportovali k prichádzajúcej záchrannej zdravotnej službe. "Prvý dobrý krok urobila slečna, že nespanikárila. Zavolala na tiesňovú linku. Druhý dobrý krok urobili na operačných strediskách 112 a 150. A tretí dobrý impulz bol, že sa hasiči vedeli dohovoriť, zosúladiť a urobiť kus dobrej práce, ktorá zachránila mladý život. Myslím si, že to dievča si to bude vážiť a aj iní ľudia sa z toho trošku poučia," skonštatoval po povýšení veliteľ družstva HaZZ v Turzovke a veliteľ dobrovoľných hasičov v obci Korňa Rastislav Fatura.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies