Rusko poslalo žiadosť NATO a OBSE o vysvetlenie bezpečnostných záväzkov

NETKY.SK • 1 Február 2022, 11:04 • 2 min
Rusko poslalo žiadosť NATO a OBSE o vysvetlenie bezpečnostných záväzkov

MOSKVA – Rusko žiada NATO, aby objasnilo, ako jeho kroky pri posilňovaní bezpečnosti súvisia s právami iných štátov, povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

„Prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí posielame našim kolegom v krajinách aliancie a OBSE oficiálnu žiadosť s naliehavou požiadavkou objasniť, ako mienia splniť povinnosť neposilňovať svoju bezpečnosť na úkor bezpečnosti iných,“ povedal diplomat.

 

img

 

Lavrov poznamenal, že od odpovedí týchto organizácií závisí, aké návrhy nasledovne predloží ministerstvo zahraničných vecí Vladimirovi Putinovi.

 

Podľa diplomata Západ chce zatiahnuť Ukrajinu do NATO, čo reálne podkope vzťahy s Ruskom. Moskva považuje tieto kroky za hrubé porušenie oficiálneho politického záväzku, ktorý prijali prezidenti USA a iných krajín – členov aliancie.

 

Prečítajte si tiež: Západ nemá dôkazy o tom, že Rusko plánuje inváziu na Ukrajinu, vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN

 

„Zakaždým sa ukáže, že línia, ktorú majú brániť, sa posúva ďalej na východ. Teraz sa už priblížila tesne k Ukrajine. Chcú tam zatiahnuť aj túto krajinu. Hoci je každému jasné, že Ukrajina nie je pripravená a nijako neprispeje k posilneniu bezpečnosti NATO,“ uviedol minister.

 

Šéf rezortu tiež poznamenal, že v reakcii na ruské návrhy o bezpečnostných zárukách sa aliancia nazýva obrannou, aj keď podľa Lavrova je ťažké ju za takú považovať.

 

img

 

„Netreba zabúdať, že takmer tri mesiace bombardovali Juhosláviu, napadli Líbyu, pričom porušili rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a ako sa správali v Afganistane. Aj keď súhlasíte s tým, že ide o obrannú alianciu. Keď bola studená vojna a existoval Berlínsky múr, bolo jasné, ktoré územie treba brániť. Múr je preč, v rámci OBSE sme vyhlásili večné priateľstvo, nedeliteľnosť bezpečnosti, solidárnosť, zhodli sme sa, že nikto nesmie posilňovať svoju bezpečnosť na úkor iných, a oni – naďalej prijímajú krajiny do bloku,“ pripomenul Lavrov.

 

Ukrajinská otázka a rokovania so Západom

 

V uplynulých mesiacoch sa vzťahy medzi Ruskom a Západom ešte viac vyhrotili. Washington a Brusel obviňujú Moskvu z prípravy invázie na Ukrajinu a na pozadí toho posilňujú svoju prítomnosť vo východnej Európe.

 

K téme: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA

 

Rusko odmieta všetky tvrdenia a pripomína, že Kyjev nedodržiava dohody z Minska: ukrajinské úrady sústredili polovicu armádneho personálu v blízkosti frontovej línie na Donbase a strieľajú na opolčenov (obrancov svojho územia, pozn. red.) zo zakázaných zbraní.

 

img

 

Kremeľ a ministerstvo zahraničia opakovane poukazovali na to, že cieľom šírenia informácií o údajnej agresii je vybudovať zahraničnú vojenskú skupinu v blízkosti ruských hraníc. Vysvetlili tiež, že hlavným dôvodom eskalácie sú kroky Spojených štátov a NATO, ktoré pumpujú Ukrajinu zbraňami, čím ju tlačia k vojenským dobrodružstvám.

 

Moskva koncom minulého roka odovzdala Bruselu a Washingtonu návrhy dokumentov o bezpečnostných zárukách. Hlavnou požiadavkou bolo nerozširovanie NATO na východ, avšak práve túto otázku podľa informácií ruského ministerstva zahraničných vecí západní partneri vo svojej písomnej odpovedi ignorovali.   

 

Možno vás zaujme: Emmanuel Macron rokoval s Vladimirom Putinom. Dospeli k rovnakému riešeniu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies