Minister Sólymos hovoril so starostami Gemera o rozvoji a prioritách v regióne

NETKY.SK • 14 September 2016, 18:05 • 2 min
Minister Sólymos hovoril so starostami Gemera o rozvoji a prioritách v regióne

ROŽŇAVA – Otázky životného prostredia, obnoviteľných zdrojov energie, národnostného školstva, ako aj ďalší rozvoj Gemera boli hlavné témy stretnutia ministerstva životného prostredia a podpredsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa a štátneho tajomníka ministerstva školstva Petra Krajňáka so starostami gemerských obcí.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Sólymos, tým že ministrom dopravy a regionálneho rozvoja sa stal člen strany Most-Híd Árpád Érsek, umožní to strane lepšie presadzovať jej zámery v oblasti regionálneho rozvoja.


„Pokiaľ ide o rozvoj okresu Rožňava, jednou z priorít je využívanie obnoviteľných energetických zdrojov, do ktorého sa tu má investovať okolo šesť miliónov eur. Ďalších 3,6 milióna eur sa má investovať do odpadového hospodárstva a budovania zberných dvorov,“ uviedol Sólymos. Na otázku, ako sa bude riešiť skládka odpadov po ťažbe azbestu v Dobšinej, minister uviedol, že riešenie a sanácia starých environmentálnych záťaží je jednou z priorít.


„V súčasnosti ministerstvo mapuje jestvujúce záťaže a zostavuje sa ich zoznam a v akom poradí by sa mali sanovať. Na túto činnosť máme v tomto volebnom období vyčlenených 160 miliónov eur. Zatiaľ sa bude sanovať záťaž v šestnástich lokalitách. Evidujeme ich však viac ako tisíc a keby sme chceli všetko sanovať, potrebovali by sme miliardy,“ povedal Sólymos.


Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák starostov informoval, že na Gemeri vzniknú dve centrá vzdelávania pri stredných školách – jedno v Dobšinej a druhé v Rožňave, pričom na ich vybudovanie by malo ísť okolo 700 000 eur. Dotkol sa aj stredoškolského odborného vzdelávania na školách s vyučovaním v jazykoch národnostných menšín a uviedol, že im ministerstvo bude venovať zvýšenú pozornosť.

 

Doložil, že na ministerstve vznikol nový odbor výchovy a vzdelávania národnostných menšín. Primátor Rožňavy Pavol Burdiga ocenil, že vzdelávanie národnostných menšín je súčasťou programového vyhlásenia a už cítiť pozitívne zmeny. Ako príklad uviedol, že na tunajšej základnej škole s vyučovacím maďarským jazykom vznikla od septembra tohto roku aj dvojtriedna materská škôlka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies