Vyše trištvrtina Slovákov je schopných každý mesiac niečo zo svojich príjmov ušetriť. Viac zostáva na konci mesiaca mužom, ukázal prieskum Amundi

NETKY.SK • 14 Január 2024, 09:55 • 2 min
Vyše trištvrtina Slovákov je schopných každý mesiac niečo zo svojich príjmov ušetriť. Viac zostáva na konci mesiaca mužom, ukázal prieskum Amundi

BRATISLAVA - Tretine (33 %) Slovákov zostáva na konci mesiaca čiastka do 80 eur, štvrtina (24 %) ušetrí medzi 81 až 200 eur a 12 % ušetrí viac ako 600 eur, vyplýva to z prieskumu spoločnosti Amundi a výskumnej agentúry STEM/MARK*. Mužom sa pritom darí ušetriť viac ako ženám, ktorým na konci každého mesiaca ostane v priemere o 70 eur menej.

slovakia

left justify in out

„Až 76 % Slovákov je schopných každý mesiac niečo zo svojich príjmov ušetriť, v priemere je to potom 250 eur,“ komentuje situáciu Markéta Jelínková, portfólio manažérka Amundi s tým, že muži každý mesiac ušetria v priemere o 70 eur viac ako ženy. Najčastejšie respondentom na konci bežného mesiaca zostane suma v rozmedzí medzi 81 a 200 eur, zodpovedalo tak 25 % žien a 22 % mužov.


Výskum ďalej odhalil, že dve tretiny (64 %) Slovákov sa obávajú o svoje úspory a tieto obavy sú v podstate identické u žien aj mužov (64,5 % medzi ženami a 64 % medzi mužmi). Priemerná výška celkových úspor pritom dosahuje 5 400 eur (dva príjmy domácnosti). Ženy deklarujú celkové úspory o polovicu (o 3 400 eur) nižšie.


„Obava o svoje úspory sa medzi ľuďmi v čase vyššej inflácie zvýšila. Jedným z nástrojov, ako pred ňou svoje peniaze ochrániť je investovanie, ktorému sa na Slovensku aktuálne venuje každý piaty Slovák (21 %). Samotný potenciál je ale oveľa vyšší, ako ukázal náš prieskum, záujem o investovanie deklaruje až 55 percent slovenských mužov a žien,“ vysvetľuje Markéta Jelínková.

Mnoho ľudí sa ale do investovania nechce púšťať, pretože mu nerozumejú, ako uviedlo 10 % opýtaných. Pritom však nie je potrebné investovaniu rozumieť do hĺbky. „Rovnako ako chodíme k lekárovi alebo využívame služby právnika, pretože ide o veci, s ktorými si sami nedokážeme poradiť, v prípade investovania sa stačí obrátiť na dôveryhodného odborníka. Najlepšie je informovať sa vo svojej banke alebo si vybrať z renomovaných investičných sprostredkovateľov,“ radí portfólio manažérka Jelínková.


Práve investície môžu ľuďom pomôcť vytvoriť si finančný vankúš na horšie časy, ktorý aktuálne takmer tretina Slovákov vôbec nemá. Podľa výskumu 32 % nedisponuje žiadnymi úsporami a ďalšia tretina (31 %) má našetrených do 2 000 eur. Sumou do 4 tisíc eur disponuje 11 % a viac ako 40 tisíc eur má nasporených iba 3 % Slovákov.


Rozumné a dlhodobé investovanie má podľa odborníkov pritom zmysel pre každého a nie je na to potrebné mať na účte státisíce. Stačí začať investovať včas, pravidelne a po malých čiastkach. „Budete tak mať dostatok času na skutočné zhodnotenie, postupné získavanie výnosov a vyrovnanie prípadných výkyvov alebo prepadov akciových trhov. Aj preto by som odporučila začať investovať už v mladom veku. Pre začiatočníkov sú vhodnou voľbou podielové fondy,“ dodáva Markéta Jelínková.

 

Prieskum, ktorý bol realizovaný spoločnosťou Amundi a výskumnej agentúry STEM/MARK, bol uskutočnený v období október 2023, a reprezentatívnej vzorky, teda populácie SR staršej ako 18 rokov, bolo 1007 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Amundi / Knktr, Foto: TA3 / Profimedia (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies