Minister Lajčák diskutoval o budúcnosti Medzinárodného vyšehradského fondu

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 17:18 • 2 min
Minister Lajčák diskutoval o budúcnosti Medzinárodného vyšehradského fondu

BRATISLAVA - Strategické smerovanie Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF), postup vnútorných reforiem a plány do budúcnosti tejto jedinej formalizovanej inštitúcie spolupráce vo vyšehradskej skupine boli predmetom dnešného stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s výkonnou riaditeľkou MVF Beatou Jaczewskou.

slovakia

left justify in out

V priebehu minulého roka realizoval MVF tzv. pilotný projekt reformy, ktorého hlavným cieľom bolo zjednodušenie programovej štruktúry a úpravy pravidiel fungovania grantových schém s cieľom viac reflektovať dopady projektov v regióne.

 

"Podpora aktivít mimovládnych organizácií, akademických inštitúcií a iných relevantných subjektov prostredníctvom grantovej schémy fondu je dôležitým nástrojom rozvoja občianskej spoločnosti v regióne. Preto ambície zjednodušiť procesy pri výbere a schvaľovaní projektov považujem za krok dobrým smerom, nesmie však zostať jediným," povedal v rozhovore minister.

 

Od svojho založenia v r. 2000, Fond rozdelil 70 miliónov eur medzi viac ako 7.400 grantových projektov, univerzitných štipendií a umeleckých rezidencií vo viac ako 35 krajinách sveta. MVF má niekoľko grantových programov, ktoré sú určené záujemcom o medzinárodnú spoluprácu v regióne z radov mimovládnych neziskových organizácií, ale tiež miest a obcí, škôl, univerzít a ďalších verejných organizácií. Okrem grantov Fond poskytuje každoročne viac ako 300 semestrov vysokoškolských štipendií občanom 17 krajín strednej a východnej Európy a Západného Balkánu a desiatky umeleckých rezidencií pre umelcov z krajín V4.

 

Predsedníctvo v MVF rotuje v abecednom poradí, je ročné a zhodné s kalendárnym rokom. V roku 2017 predsedá fondu Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies