Minister Lajčák absolvoval počas dnešného dňa oficiálnu návštevu Kosova

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 15:14 • 2 min
Minister Lajčák absolvoval počas dnešného dňa oficiálnu návštevu Kosova

PRIŠTINA/BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV EZ) SR a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák sa v dnešných hodinách na území Kosova v meste Priština stretol s predsedom kosovskej vlády Ramushom Haradinajom.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie okrem iného položil kvety k pamätníku slovenských vojakov, ktorí zahynuli pri leteckej nehode neďaleko maďarskej obce Hejce počas návratu z misie KFOR v Kosove v roku 2006.

 

img

 

Úradujúci predseda OBSE pricestoval do krajiny, ktorú Slovenská republika neuznáva ako samostatný štát. Cesta sa uskutočňuje aj pri príležitosti 20. výročia pôsobenia OBSE v oblasti. Problematickým bodom diskusie bol zamrznutý dialóg Prištiny s Belehradom, ktorý prechádza zrejme najťažším obdobím od svojho počiatku.

 

Belehrad kladie čoraz väčšie diplomatické prekážky v začleňovaní Kosova do medzinárodných inštitúcií. Priština v okamžitej odpovedi na zamietnutie členstva Interpolom zaviedla clá (100 %) na dovoz srbského tovaru.

 

img

 

Komplikované sú aj vzťahy Prištiny s Európskou úniou. Tá dokonca vo svojej májovej správe o stave oblasti vystavila Kosovu negatívne hodnotenie spojené s nedostatočným vývinom súdnictva a boji proti korupcii a organizovanému zločinu. Kosovo vyhlasuje, že EÚ stratila dôveru v túto krajinu a namiesto nej sa usiluje zapojiť do dialógu s Belehradom Spojené štáty.

 

img

 

Na zasadnutí ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu vyzvali Kosovo na okamžité zrušenie ciel. Kosovský prezident Hashim Thači následne tvrdo skritizoval politiku EÚ voči Kosovu. javí sa mu ako nespravodlivá v porovnaní s inými krajinami.

 

"My nemôžeme za problémy, ktoré má EÚ. My pre EÚ nepredstavujeme žiadnu hrozbu," vyjadril sa Thači a dodal, že kosovskí občania "si zaslúžia" prijatie do EÚ a NATO.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies