Obchodníci vyzývajú k otvoreniu všetkých obchodov za prísnych hygienických opatrení

NETKY.SK • 22 Február 2021, 14:39 • 2 min
Obchodníci vyzývajú k otvoreniu všetkých obchodov za prísnych hygienických opatrení

BRATISLAVA - Členovia Zväzu obchodníkov vyzývajú štát k otvoreniu ostatných obchodov. Súčasne žiadajú o zaradenie predavačov do poprednej línie v očkovaní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zväz obchodu Slovenskej republiky vyzýva k otvoreniu všetkých obchodov za prísnych hygienických opatrení.

 

img

 

Domnievajú sa, že ak za stanovených prísnych hygienických podmienok môžu byť otvorené predajne s potravinami, drogériou, lekárne a najnovšie aj obchody so záhradníckymi potrebami, tak za tých istých podmienok by mohli byť otvorené aj obchody s nepotravinárskym tovarom.

 

img

 

Nepotravinársky tovar je podľa nich často životne nevyhnutný v záujme bezproblémového chodu firiem aj domácností. Konštatoval to v pondelok na tlačovej konferencii prezident zväzu Martin Katriak.

 

img


„Neustále nám pribúdajú prípady, keď občania nemajú možnosť zakúpiť si také základné tovary ako sú žiarovky, batérie do rozličných zariadení, školské a kancelárske potreby a mnohé ďalšie," uviedol Katriak. Zväz upozorňuje, že je nepredstaviteľné, aby si zákazníci na základe opatrení pre jednu žiarovku objednávali donášku do domu z e-shopu.

 

Súvisiaci článok: Sme až na tom až tak finančne zle? Slováci minuli vlani na internete 1,75 miliardy eur

 

 

Sťažnosť proti vyhláške


Zväz obchodu a jeho členovia prijali informáciu o tom, že Generálna prokuratúra podala Úradu verejného zdravotníctva protest prokurátora proti vyhláške v niektorých častiach, podľa ktorých môže osoba pozitívna na ochorenie opustiť miesto izolácie na nevyhnutný čas spojený s nákupom na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb.

 

Zväz je presvedčený, že úrad v tomto prípade nedostatočne identifikoval zdravotné riziká a nielenže nezabezpečil dostatočnú ochranu pred šírením ochorenia Covid-19, ale umožnil ohrozenie životov a zdravia prevádzkového personálu a spotrebiteľov v priestoroch predajní pri nákupe, a taktiež iných osôb pri ceste na nákup a späť.

 

 

Žiadosť obchodníkov

Obchodníci od začiatku pandémie upozorňujú, že predavačky a predavači, pokladníčky a pokladníci a ďalší pracovníci v predajniach tiež stoja v prvej línii boja proti epidémii. Ide najmä o pracovníkov v predajniach, ktoré zostávajú otvorené po celý čas krízy.

 

„Každý deň sa stretnú so stovkami zákazníkov, z ktorých mnohí sú možno nakazení, keďže vstup do predajní zákazníkom nakazeným ochorením COVID-19 umožnila už spomenutá vyhláška Úradu,” vysvetlil Katriak.

 

img

Zväz preto žiada zaradenie pracovníkov, ktorí pracujú v priamom kontakte so zákazníkmi, do prednostných kategórií pre očkovanie na ochorenie Covid-19.

 

Súvisiaci článok: V obchodoch už kúpite aj “zakázaný tovar“. Ako je to možné?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona