Minister Juraj Blanár: Vstup do OSN bol silným odkazom uznania samostatnej Slovenskej republiky

NETKY.SK • 19 Január 2024, 11:39 • 2 min
Minister Juraj Blanár: Vstup do OSN bol silným odkazom uznania samostatnej Slovenskej republiky

BRATISLAVA - Samostatná Slovenská republika bola pred 31 rokmi prijatá za riadneho člena Organizácie Spojených národov (OSN). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár zdôraznil 19. januára 2024 pri príležitosti výročia vstupu SR do OSN význam začlenenia Slovenska do medzinárodnej organizácie, ktorá v súčasnosti združuje 193 štátov sveta.

slovakia

left justify in out

„Pre mladú štátnosť, ktorou je Slovenská republika, znamenal vstup do OSN silný odkaz uznania samostatnej zvrchovanej krajiny a zaradenie medzi štáty, ktoré sú uznané, rešpektované. Do tohto spoločenstva sme boli prijatí hneď v prvých dňoch našej štátnosti, len 19 dní od vzniku SR, a odvtedy sme získali možnosť presadzovať mnoho zásadných politík, cez ktoré môžeme pozitívne prispievať svojím hlasom,“ uviedol minister Juraj Blanár a súčasne vyzdvihol slovenské zastúpenie v štyroch najvyšších orgánoch OSN. 

 

„V priebehu 31 rokov sme boli mimoriadne úspešní. Boli sme nestálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, neskôr sme sa po prvýkrát stali členom Hospodárskej a sociálnej rady, predsedali sme Medzinárodnému súdnemu dvoru a potvrdením kvality slovenskej diplomacie bolo aj predsedanie Valnému zhromaždeniu OSN v rokoch 2017 až 2018, čo predstavuje protokolárne najvyššiu funkciu v systéme tejto organizácie,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Od začlenenia do OSN sa Slovenská republika aktívne podieľa na úlohách v oblasti udržiavania mieru, bezpečnosti, spolupráce, posilňovania ľudských práv a základných slobôd a tiež hospodárskeho i sociálneho rozvoja. Už pri formovaní Organizácie Spojených národov stál v roku 1945 Slovák Ján Papánek, ktorý patril medzi 14 autorov základného dokumentu - Charty OSN a bol prvým predstaviteľom Československa pri OSN. „Mnoho slovenských diplomatiek a diplomatov pôsobilo a pôsobí vo vysokých funkciách na rôznych úrovniach OSN, kde nielenže odborne reprezentujú naše Slovensko, no plnia zodpovedné úlohy a prispievajú k ťažkej, ale dôležitej úlohe, a to k stabilizovaniu mieru v krízových oblastiach,“ doplnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár a poďakoval za ich prácu v službách Slovenska.


Slovenská republika sa stala členom OSN 19. januára 1993 ako 180. členský štát. V rokoch 2006 – 2007 bola nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN. V rokoch 2010 – 2012 pôsobila ako člen Hospodárskej a sociálnej rady OSN a od 1. januára 2023 pôsobí v tomto medzinárodnom orgáne znovu na obdobie troch rokov. Počas rokov 2012 až 2015 predsedal Medzinárodnému súdnemu dvoru slovenský diplomat a právnik Peter Tomka. Protokolárne najvyššiu pozíciu v rámci OSN – funkciu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN – zastával v rokoch 2017 až 2018 vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Stála misia SR pri OSN pôsobí v New Yorku, Ženeve a vo Viedni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies