Minister Juraj Blanár po návšteve v Budapešti: Je dôležité, aby sme sa starali o Slovákov žijúcich v zahraničí

NETKY.SK • 22 December 2023, 11:30 • 2 min
Minister Juraj Blanár po návšteve v Budapešti: Je dôležité, aby sme sa starali o Slovákov žijúcich v zahraničí

BUDAPEŠŤ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa počas návštevy Budapešti stretol 20. decembra 2023 s predstaviteľmi slovenskej menšiny v Maďarsku. S predsedníčkou Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbetou Račkovou a hovorcom Slovákov v maďarskom parlamente Antonom Paulíkom diskutovali o výzvach, potrebách a budúcnosti Sloveniek a Slovákov žijúcich v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

„Mal som možnosť bližšie sa informovať o tom, ako tu naša menšina funguje, ako sa organizuje či aké má možnosti aj vzhľadom na podporu od maďarskej vlády. Potešilo ma, že jej predstavitelia myslia na budúce generácie, pripravujú internetový portál s vlastným televíznym a rozhlasovým vysielaním, ktorým budú prinášať rôzne informácie zo života Slovákov žijúcich v Maďarsku a súčasne rekonštruujú slovenský kostol v Budapešti, ktorý by mal byť budúcim centrom stretávania sa Slovákov pri rôznych príležitostiach,“ uviedol Juraj Blanár s tým, že sa bude snažiť nájsť pre tieto aktivity podporu aj zo strany Slovenskej republiky.

Predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbeta Račková zdôraznila, že ubúda počet tých, ktorí aktívne používajú slovenský jazyk. Minister Juraj Blanár preto ocenil aktivity na podporu vzdelávania v slovenčine. Podľa jeho slov vyslala Slovenská republika do maďarských škôl individuálne 11 učiteľov. „Toto je cesta, ako riešiť nedostatok učiteľov slovenského jazyka v krajinách, kde chýbajú. Pre nás je dôležité, aby sme sa starali o Slovákov žijúcich v zahraničí a aby sme priblížili túto našu komunitu väčšinovému národu. A aby sme nielenže s nimi aktívne komunikovali, ale aby sme ich podporovali, aby sa mohli rozvíjať kultúrne, aby sa mohli vzdelávať a aby mohli udržiavať materinský jazyk,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie.

 

Minister tiež upozornil, že Slovensko má príkladne vyriešenú starostlivosť o menšiny. „Od Slovenskej republiky by sa mohli učiť všetky ostatné krajiny. Keď sa pozriete na počet menšín na Slovensku, na možnosti, ktoré majú, akým spôsobom sa rozvíjajú, tak Slovenská republika môže byť príkladom," uzavrel Juraj Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies