Najväčšie problémy s pečeňou nám spôsobuje „mamut“. Chováme ho doma takmer všetci

NETKY.SK • 11 September 2021, 08:18 • 2 min
Najväčšie problémy s pečeňou nám spôsobuje „mamut“. Chováme ho doma takmer všetci

BRATISLAVA - Pečeň je jedným z našich najzaťažovanejších orgánov. V organizme slúži na filtráciu krvi, a preto si zaslúži celoročnú starostlivost. Od roku 1976 narástli ochorenia pečene až o 400 percent. O tom, ako im predchádzať, sme sa porozprávali s hepatológom, MUDr. Mariánom Oltmanom z bratislavského centra Thalion

slovakia

left justify in out

Pán doktor, má pečeň unikátne postavenie?

Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, musíme sa snažiť súbežne porozumieť aj útvaru, v ktorom  funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osadenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta, a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri orgány sú rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo alebo nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu.

 

Človek zje za celý život niekoľko ton potravín. Málokto z nás si uvedomuje, že sme nevyhnutne odsúdení na to, aby sme celý život jedli, že naše telo sa musí obnovovať a k tomu potrebujeme kvalitnú výživu. Tým, ako a čo jeme, si budujeme nielen svoje telo, ale aj imunitu. Ak k nesprávnej skladbe potravy pridáme ďalšie negatíva moderného životného štýlu, vzniká základ pre rôzne civilizačné choroby, pri ktorých trpí aj naša pečeň.

 

obrazok

 

Pečeň, ktorá je vlastne obrovský biofilter...

Všetko, čo zjeme, všetko, čo sa vstrebe cez črevnú sliznicu, musí ísť cez pečeň a ona rozhoduje o tom, čo s tým bude ďalej. Preto hovoríme, že slúži ako taký veľký biofilter, v ktorom nastávajú rôzne procesy. Slúži aj ako špajza. To znamená, že sa tam odkladajú veci, ktoré nepotrebujeme hneď, ale do zásoby. Keď ich niektoré tkanivo v organizme bude potrebovať, tak si ich sem príde vybrať. Súčasne sa pečeň detoxifikuje, takže okrem zásobárne funguje aj ako veľký filter na všetko zlé a nepotrebné, čo odchádza cez žlčové cesty a stolicu z nášho organizmu.

 

Predstavte si, že by v tomto systéme pečeň nebola. Všetko, čo by sme zjedli, teda aj toxíny, rôzne nežiaduce látky a baktérie, by sa nám dostávali do tela a určite by nás to zabilo. Preto je pečeň unikátna a preto ju musíme chápať ako neoddeliteľnú súčasť spomínaného zlatého trojuholníka.

 

Existuje súvis medzi pečeňou a imunitou, ktorá je práve v jesennom a zimnom čase mimoriadne dôležitá?

Ako som už spomínal, zdravá pečeň potrebuje zdravé črevo a dobré baktérie. Keďže je tých baktérií v našom tele viac ako našich buniek, zoberte si, aký obrovský kompostér spolu tvoria! Večer niečo zjeme a najneskôr o 12 hodín z toho máme dokonalý kompost. Miliarda probiotických baktérií musí urobiť v čreve za krátky čas precíznu robotu a ešte ju musí urobiť správne.

 

Ak sa táto mikrobiota naruší alebo chýba, náš imunitný systém reaguje negatívne a konkrétne v čreve nastáva porucha priepustnosti sliznice. V dôsledku porušenia tejto ochrannej bariéry čreva začína byť pečeň bombardovaná vecami, ktoré by sa do nej nemali dostať, a začína tukovatieť. Takto vzniká zápal, ochorenie, ktorému hovoríme steatohepatitída. Keď je dostatočne dlho prítomná, napríklad 20-30 rokov, vzniká efekt, ktorý voláme cirhóza alebo nádor pečene. Kto dokáže čítať medzi riadkami, tu niekde nájde aj moju odpoveď na to, prečo, a tak zrazu, ochorenia pečene narástli. Od roku 1976 doteraz je to o ohromných 400 percent! Za všetkým môžeme hľadať nesprávny životný štýl.

 

img

 

Aký životný spôsob pečeni nevyhovuje?

Vo všeobecnosti sme prešli na nesprávne zloženie stravy. Máme takzvanú diétu na západný štýl –  western style diet  (The Western Pattern Diet (WPD)), ktorá ako jediná z diét škodí. Princíp toho, prečo je WPD škodlivá tkvie v tom, že obsahuje veľmi veľa kalórií, málo vláknin a veľa cukrov. Ak sa vrátime k nášmu zlatému trojuholníku, potom nám musí byť jasné, že ak máme nesprávne zloženie stravy, meníme si aj skladbu baktérií v čreve na menej prospešné a pečeň je v dôsledku toho ešte viac zaťažená. To je prvý krok na ceste, ktorá škodí našej pečeni.

 

Ďalším faktorom, ktorý vplýva  na správne fungovanie zlatého trojuholníka, je super hygiena. Žijeme moderným spôsobom, strácame bezprostredný kontakt s prírodou, upúšťame od farmárčenia,  prestávame byť v styku s pôdou a so zvieratami, čo má za následok, že strácame kontakt s rôznymi ďalšími baktériami. Prakticky nás ani nemajú kde osídliť tie správne probiotické baktérie, pokiaľ sa uzatvárame do svojich bytov. A síce sa to snažíme vylepšovať tým, že užívame rôzne super potraviny, ako napríklad toľko spomínanú bryndzu, alebo kvasenú kapustu a podobne, to všetko je správne a veľmi dobré, no, bohužiaľ, len to nestačí. A okrem toho, treba to robiť stále, nielen vtedy, keď zistíme, že nastáva problém.

 

Treťou veľkou negatívnou položkou je to, že sa nehýbeme. Naše gény sa vyvíjali niekoľko desiatok tisíc rokov na to, aby sme nachádzali potravu a dokázali vďaka nej prežiť. Situáciu, kedy stačí na prežitie jeden pohyb, teda natiahnuť ruku do chladničky, máme asi len posledných 100 rokov. Hovorím tomu smutný príbeh lovcov mamutov. Kedysi bol totiž mamut raz za čas a bolo nepredstaviteľné, aby sa človek toľko nehýbal a jedol tak často a nad mieru.

 

Gény sú z týchto čias poučené, nedajú sa len tak prepísať. Preto, keď príde veľa jedla, dajú signál, aby sa nadbytok odkladal. Lenže dnes máme „mamuta“ v chladničke hocikedy a na počkanie, vychutnávame ho niekoľkokrát za deň a jeho prebytky ukladáme v množstvách do tukového tkaniva aj pečene. Mamut je tu nonstop   a zrazu je tých zásob v našom tele toľko, že už ich nemáme šancu minúť. Výsledkom je potom nadváha, obezita, hypertenzia, cukrovka a množstvo ďalších súvisiacich ochorení. A sú to tiež hlavné príčiny, prečo narastajú aj choroby pečene.

 

img

 

Aké sú najčastejšie ochorenia pečene? Steatózu sme už trochu načali.

Prvou je spomínané stukovatenie pečene, obézna pečeň, alebo steatóza. V minulosti nebola považovaná za veľkú hrozbu, domnievali sme sa, že do určitej miery nevadí. No posledných 10 rokov sa potvrdzuje, že ani steatóza nie je úplne beztrestná a je potrebné zvýšiť mieru jej kontroly.

 

Ak je dlhodobo prítomná, dlhodobo stresuje každú jednu pečeňovú bunku. Predstavte si, že pečeň funguje ako vaša špajza. Všetko do nej skladujete a vbehnete do nej zakaždým, keď niečo potrebujete. Presne viete, kam máte siahnuť po marmeládu, kde si odkladáte kompóty, kde zeleninu, a tak ďalej. No zrazu vám začne chodiť obrovské množstvo tuku, celé sa to tam roztečie a pomieša.

 

Do toho nastane situácia, kedy potrebujete vitamín B12, siahnete poň do špajzky, hľadáte to tam, v tej pečeni, ale neviete nájsť. Výsledkom je nebezpečný stres, my, lekári mu hovoríme oxidačný a apotopický stres, ktorý nakoniec vedie k ochoreniam pečene. Najprv to vedie k veľmi ľahkému stupňu zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie pečene, alebo jazvovatenie. Normálna pečeň má primerané množstvo takzvaného spojiva, no tým, že ju stresujeme, spojivového tkaniva pribúda, fibrotizuje a spúšťame tým ochorenia pečene, o ktorých sa tu dnes bavíme.

 

F0 sa číta ako fibróza nula a znamená normálnu pečeň. Potom nasleduje F1, F2 a F3. F4 už nasvedčuje cirhózu, ktorá má tiež svoje štádiá. Tie prvé sa ešte dajú zastaviť a možno aj trošku zlepšiť, no nejde to samo. Ak chce človek pomôcť svojej pečeni, musí jej pomáhať naozaj, nečakať na zázrak, ktorý to urobí za neho.  No a tie  posledné štádiá cirhózy sú už potom, bohužiaľ, nezvratné.

 

Čo môže jednotlivec urobiť pre zástavu ochorenia pečene?

Veľ ľudí sa dnes spolieha na to, že dynamický vývoj vedy a medicíny sa o nich postará. Síce za ich prítomnosti, ale bez ich väčšej námahy a snahy. A hoci naozaj v mnohých oblastiach napredujeme, takéto zázraky sa nedejú na počkanie. Ak človek nechce, aby sa spomínané tukovatenie dokončilo, alebo  vôbec vzniklo, musí k tomu prispieť v prvom rade on sám.

 

Správna životospráva nie je otázkou módy, musí to byť ako s vierou. Neprejavuje sa každodenným chodením do kostola, ale každodennými skutkami, ako sa k čomu postavíme, ako sa správame, ako zareagujeme. Ak si niekto myslí, že tri roky bude žiť ľahostajným štýlom „ruka hore“, potom si dá na pár dní diétu a bude zase všetko vybavené, tak ho asi sklamem. Takto nefunguje. Musíme mať na pamäti, že toto nie sú veci, ktoré vás zabijú zajtra, ale zabijú nás o 10, 15 až 20 rokov. To znamená, že každý deň stojíme na križovatke a je potrebné rozpoznať, ktorá cesta je správna. 

 

img

 

Aké sú to neojedinelé prípady a NASH?

Nie je ich málo. Dostávame sa k ďalšej zaujímavej časti tejto témy. Zaujímavosťou rovnako je, že u niekoho môže byť stukovanie pečene sinusoidálne, to znamená, že chvíľku je prítomné, chvíľku zase nie. Môže prejsť do takého zápalu, ktorý sa prejaví zvýšenými pečeňovými testami z krvi. Vtedy hovoríme o takzvanej NASH – nealkoholovej steatohepatitíde, pri ktorej ten proces vývoja od F0 po F4 veľmi akceleruje. To znamená, že kým obyčajná steatóza môže u niekoho trvať 20 rokov, s NASH môže prebehnúť rýchlejšie a trvať len 10-15. A ruka v ruke s tým potom idú aj ďalšie problémy a pridružené ochorenia, ako hypertenzia, ateroskleróza, cukrovka, a tak ďalej.

 

Kedy sa vlastne začína vyvíjať správne zloženie črevného osídlenia?

V útlom detstve. Znamená to, že veľmi veľkým pozitívnym faktorom pre človeka  do jeho budúcnosti a pre jeho vývoj, je dojčenie. Ak mama dojčí svoje dieťa, dáva mu zlato, dáva mu svoje srdce a praje mu to najväčšie a najdlhšie zdravie vrátane zdravia pečene.  My sa ešte len narodíme a náš slizničný imunitný systém v čreve už čaká na svoje prvé obrovské rande práve s týmito správnymi baktériami, aby nás spolu mohli po zvyšok života chrániť.

 

Len pre porovnanie, o aký gigantický ochranný systém ide, si môžeme ukázať na príklade povrchu čreva a povrchu ľudskej kože. Povrch čreva tvorí asi 200 až 250 metrov štvorcových, zatiaľ čo povrch kože len 1,7 metra štvorcového. Keď tam baktérie neprídu, črevo a slizničný bunečný systém sa na tej ploche 200-250 m2 nebude vyvíjať správne. Výsledkom môže byť nedobré trávenie počas celého ďalšieho vývoja a, samozrejme, potom aj veľká záťaž na pečeň.

 

Viete, imunitný systém nás má chrániť, v zmysle „cudzie nechceme, vlastné si nedáme. Lenže keď my za celý život zjeme niekoľko vagónov potravy, je jasné, že zjeme aj veci, ktoré nie sú nášmu telu príbuzné. A práve vďaka týmto správnym baktériám a  vyzretej slizničnej bariére v čreve, následne aj správnou funkciou pečene, nastáva správna imunitná reakcia, takzvaná mierotvorná reakcia, ktorá zjednáva v našom organizme s cudzími látkami mier.

 

Aký je obranný štít pečene, ktorému musíme pomáhať?

Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene. Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti, o ktorých sme sa už zhovárali –  toxíny, mastné, pražené, presladené, v prípade alkoholovej steatózy aj alkohol, skrátka všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu. Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť.

 

Ak máte ochorenie pečene, na Slovensku pracujú viaceré pacientske organizácie, za všetky spomeňme aspoň Hephelpklub a Šanca pre pečeň. /www.hephelpklub.sk, www.sancaprepecen.sk/

Niektoré zdroje  udávajú, že je možné  ,prečistiť si pečeň rôznymi detoxikačnými nápojmi. Sľubujú zvýšiť tiež šance na redukciu hmotnosti.

 

Z voľnopredajných liekov odborníci odporúčajú konzumáciu Essentiale N forte, Lipovitanu, vitamínov skupiny B a niektorých esenciálnych aminokyselín. Pred ich nasadením sa, samozreje, poraďte so svojím lekárom. My vám ponúkame jeden z mnohých ľudových receptov z úplne prírodných ingrediencií. Odporúča sa piť 3x denne po dobu 3 dní.

 
 Na prípravu budete potrebovať:
- 3 citróny
- 1 šálku nakrájanej petržlenovej vňate
- 5 stoniek zeleru
- 6 šálok vody
 
V mixéri rozmixujte citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a zeler. Pridajte vodu a všetko dobre premiešajte. Nalejte a pite!  Tento malý 3-dňový režim zopakujte znova po 7-10 dňoch.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona