Gazprom bez upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode smerujúcom cez Ukrajinu

NETKY.SK • 26 Júl 2022, 10:33 • 2 min
Gazprom bez upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode smerujúcom cez Ukrajinu

KYJEV – Ruský plynárenský koncern Gazprom bez predchádzajúceho upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode dodávajúcom surovinu do Európy cez územie Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok prevádzkovateľ ukrajinskej plynovodnej siete GTSOU. Informovala o tom agentúra Reuters. GTSOU upozornil, že prudké zvýšenie tlaku môže viesť k mimoriadnym situáciám vrátane vytvorenia prasklín v potrubí. Preto je nevyhnutné, aby sa o tom firmy informovali vopred. Gazprom sa k informácii z ukrajinskej strany nevyjadril.  
 

      

Napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu Rusko naďalej dodáva plyn cez Ukrajinu. V pondelok (25. 7.) ruská spoločnosť uviedla, že dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu predstavovali okolo 41,7 milióna kubických metrov (m3) oproti 41,2 milióna m3 v predchádzajúcom dni.  

 

      

Zároveň však uviedol, že od stredy (27. 7.) klesnú dodávky plynu cez kľúčový plynovod Severný prúd 1 smerujúci do Nemecka po dne Baltského mora na 33 miliónov m3 denne. To znamená o polovicu v porovnaní so súčasnými dodávkami. Už teraz pritom dodávky cez tento plynovod predstavujú iba 40 % jeho prepravnej kapacity.

 

Možno vás zaujme: Dzurinda je členom skupiny zaoberajúcej sa garanciami pre Ukrajinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies