Minister hospodárstva Pavlis odstupuje z funkcie, končí kvôli biznisu so štátom

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:57 • 2 min
Minister hospodárstva Pavlis odstupuje z funkcie, končí kvôli biznisu so štátom

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) odstupuje zo svojej funkcie. Informovala o tom jeho hovorkyňa Miriam Žiaková. Stalo sa tak podľa nej po dnešnom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom.

slovakia

left justify in out

"Minister hospodárstva prevzal na seba politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," konštatovala v stanovisku pre médiá Žiaková.

 

"Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes stretol s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom. Oceňuje jeho gesto vzdať sa postu ministra hospodárstva ako prejav politickej kultúry, ktorá je vláde Smeru-SD, na rozdiel od predchádzajúcej vlády, prirodzená," reagovala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. Vzhľadom na aktuálnosť tohto kroku je otázka Pavlisovho nástupcu podľa nej zatiaľ predčasná.

 

Podľa denníka SME je Dávid Šípoš, majiteľ upratovacej firmy Sitis, ktorá dostala od organizácií pod Ministerstvom hospodárstva (MH) SR zákazky za státisíce eur, švagrom P. Pavlisa.

 

Sitis vznikol podľa SME v auguste 2012, štyri mesiace po Pavlisovom príchode na ministerstvo hospodárstva. O dva mesiace podpísala firma prvú zmluvu so spoločnosťou MH Invest za vyše 20.000 eur. Neskôr mala získať ďalšie zákazky aj v iných rezortoch.

 

Šípoš sa stal jediným akcionárom Sitis v septembri 2013. V januári 2014 uzavrela táto firma zmluvu na upratovanie s Poliklinikou Tehelná, ktorá patrí pod FNM, za 103.000 eur, informovalo SME.

 

Ide už o piatu výmenu ministra vo vláde Roberta Fica. Pavlis bol na čele ministerstva hospodárstva takmer 300 dní, kde vystriedal Tomáša Malatinského.

 

Okrem nich dvoch padli ešte ministri Zuzana Zvolenská, Dušan Čaplovič a Peter Pellegrini. Deminisu má podať po rozhovore s premiérom Ficom.

 

Odstupujúci minister hospodárstva Pavol Pavlis sa bude môcť po odchode z funkcie vrátiť do parlamentu. Pavlis totiž kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2012 za Smer-SD z 15. miesta na kandidátke. Jeho mandát však spočíva, pretože po voľbách sa stal štátnym tajomníkom. Po odstúpení z ministerskej funkcie sa do NR SR môže vrátiť. Za Pavlisa je v parlamente ako náhradník Antonín Cicoň. Ak sa teda Pavlis rozhodne, že si uplatní poslanecký mandát, Cicoň bude musieť odísť z parlamentu.

 

Zatiaľ nie je jasné, kto nahradí Pavla Pavlisa na poste ministra hospodárstva. V Smere-SD podľa informácií agentúry SITA o tom budú rozhodovať v najbližších dňoch. Dnes potrebovali vyriešiť len odstúpenie Pavlisa za firmu SITIS, ktorá zabezpečovala upratovacie služby. Nie je však jasné, kedy Pavlis funkciu aj reálne opustí. Dnes oznámil len, že odstúpi. 

 

Profil Pavla Pavlisa

Pavol Pavlis je členom strany Smer-SD. Narodil sa 12. januára 1961 v Bratislave. Vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave, odbor Automatizované systémy riadenia technologických procesov na Strojníckej fakulte. Pracoval vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky, v podniku zahraničného obchodu SLUVIS a ako riaditeľ v spoločnosti Port Service Bratislava. Od roku 2003 bol členom Dozornej rady Fondu národného majetku SR.
     

V roku 2006 bol zvolený za poslanca slovenského parlamentu za stranu Smer-SD. Vo volebnom období 2006-2010 pôsobil vo výbore pre hospodársku politiku. V nasledujúcom volebnom období (2010-2012) bol opäť zvolený za poslanca a pracoval v parlamentom výbor pre  pôdohospodárstvo a životné prostredie.
     

 Prezident SR Andrej Kiska vymenoval Pavla Pavlisa do funkcie ministra hospodárstva 3. júla 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies