Na Slovensku sú často porušované základné ľudské práve Rómov, tvrdí ombudsmanka

NETKY.SK • 8 Apríl 2021, 11:35 • 2 min
Na Slovensku sú často porušované základné ľudské práve Rómov, tvrdí ombudsmanka

BRATISLAVA – Základné ľudské práva Rómov sú na Slovensku často porušované.

slovakia

left justify in out

Uviedla to na sociálnej sieti pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Poukázala pritom na prípady súvisiace s pandemickou situáciou ale aj udalosťami, ktoré sa odohrali pred ňou.

„Príkladom je uzatváranie celých marginalizovaných rómskych komunít, ku ktorému sa vyjadrujem už od prvej vlny pandémie. Takáto karantenizácia má diskriminačný charakter a nie je riadne odôvodnená,“ konštatuje Patakyová.

Za ďalšie príklady porušovania základných ľudských práv v marginalizovanej komunite považuje napríklad neschopnosť garantovať pitnú vodu chudobným vrstvám na Slovensku, doposiaľ nevyriešené nezákonné sterilizácie rómskych žien či segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní.

 

Spoločnosť podľa Patakyovej musí dbať na to, aby boli šance a príležitosti pre každého rovnaké a myslieť na problémy marginalizovaných rómskych komunít, ktorým čelia v každodennom živote.

„Všetci ľudia si musia byť rovní v dôstojnosti a právach bez akejkoľvek diskriminácie. Preto je nevyhnutné, aby sa s každým zaobchádzalo rovnako v rámci pandémie, ale aj po jej skončení,“ dodala ombudsmanka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona